Globale markedsplasser for frilansere på nett er spådd en lysende fremtid, og kan gi norske arbeidere direkte konkurranse fra lavkostland. Prisene er forlokkende lave, og på tjenesten Elance koster en programmerer i snitt 25 dollar i timen. Men timeprisen kan være misvisende, mener Nito, Norsk ingeniør- og teknologiorganisasjon.

- Det vi får høre er at det er en del skjulte kostnader. Det er kultur- og språkbarrierer, og du må rydde opp mye selv, noe som ikke fremgår av timeprisene, sier Erlend Aarsand, sjef for juridisk seksjon i Nito.

Les om de globale frilanstjenestene: Halve verden jobber for Andersen

Tar mindre initiativ
Han har jobbet mye med såkalt offshoring – det at norske bedrifter setter ut jobber til ansatte i andre land. Frilansmarkedsplassene Elance, Freelance.com og Odesk er en variant av dette, men brukes ofte for mindre og kortvarige oppdrag og av mindre selskaper.

Aarsand har ingen brede undersøkelser om temaet, men har snakket med mange medlemmer som har erf#229 med offshoring. Han mener en gjenganger er at jobber gjøres veldig skjematisk i forhold til spesifikasjoner, der nødvendige endringer ikke gjøres eller tas opp, selv om man ser at det ikke blir godt nok.

- Bruker man norske selskaper tar de generelt mer initiativ selv, mener Aarsand, som også påpeker at norske arbeidstakere gjør det godt i produktivitetsmålinger.

Han mener flere norske selskaper nå er i ferd med å hente jobber hjem igjen, fordi dette fungerer bedre.

- Det fremstår som billig at du kan få en programmerer for 25 dollar timen, men en time er ikke bare en time, sier han

Redd kompetanseflukt
- Er dere bekymret for at konkurransen vil legge press på norske lønninger?

- Konkurranse fra utlandet vil innebære press på norske lønninger, men det er større fare for at arbeidsplasser legges ned og at vi mister kompetanse som vi trenger, sier Aarsand.

Landavhengig
Erling Løken Andersen i Omega Media er en ivrig bruker av frilansere fra andre land, via tjenesten Elance. Han er delvis enig med Aarsand.

- Det er utfordringer med kommunikasjon og måten de løser oppgavene. Det kan gi leveringsforsinkelser og kreve mye oppfølging, sier han.

Hans selskap har fire ansatte i Norge, og han understreker at blant annet prosjektledelse gjøres her, til norske priser. Han tror ikke norske arbeidsplasser vil forsvinne på grunn av global frilansing, men at de vil få nye oppgaver.

- Vi må gå fra å være arbeidere til å bli prosjektledere innenfor våre fagfelt. Det vil fortsatt finnes norske programmerere, men andelen norske tekniske prosjektledere vil eksplodere i årene fremover, sier han.

Andersen mener imidlertid det er langt enklere å komunisere med øst-europeere enn for eksempel indere, og at det han får tilbake generelt er svært bra. De som leverer via markedsplassene er nemlig avhengige av gode karakterer for å få nye oppdrag.

- Kvaliteten er like god eller bedre enn i Norge. De jobber etter en karakterbok og er livredde for å få dårlige karakterer, sier han.

Les om de globale frilanstjenestene: Halve verden jobber for Andersen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.