Facebook fester et stadig større grep om nettbasert kommunikasjon.

Onsdag opplyste selskapet at det kjøper tekstmeldingstjenesten WhatsApp for 19 milliarder dollar, omkring 115 milliarder kroner.

Formålet med kjøpet er blant annet å nå ut til et yngre publikum, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kjøpesummen er 18 milliarder dollar mer enn Facebook ga for bildedelingstjenesten Instagram for to år siden, og størrelsen på transaksjonen sjokkerer markedsaktørene.

Oppgjøret består imidlertid av fire milliarder dollar i kontanter og resterende i Facebook-aksjer, der deler av dem er betingede aksjer. Blant annet er tre milliarder dollar gjort som fremtidige betalinger til ansatte over de neste fire ukene, for å sikre at ikke selskapets dataprogrammere øyeblikkelig pensjonerer seg.

Førstsidene til nettutgavene av Bloomberg, Financial Times og The Wall Street Journal stiller uansett alle torsdag spørsmålet om ikke Facebook har betalt for mye.

- Det er et svimlende beløp. Det er nitten milliarder grunner til at mobil virksomhet betyr noe og hvorfor det er Facebooks fremtid", sier analytiker Roger Entner i Recon Analytics til Bloomberg.

Transaksjonen er ved enkelte målestokker også en av historiens største.

Med kun 55 ansatte krever Whatsapp en pris tilsvarende 344 millioner dollar, rundt to milliarder kroner, per ansatt, eller rundt 28 dollar per bruker. Det er også det største kjøpet av en gründervirksomhet som er backet av såkornsinvesteringsmijøet noensinne, ifølge The New York Times.

Investeringsselskapet Sequoia Capital, som var tidlig inne i både Youtube.com og betalingstjenesten PayPal, er det eneste eksterne investoren i Whatsapp. Selskapet får trolig mellom 2,5-3 milliarder dollar gjennom avtalen, fra en opprinnelig investering på 60 millioner dollar, ifølge FT.com.

På sin egen nettside skriver Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg at én million nye brukere registrerer seg på WhatsApp daglig.

Fortsetter takten vil selskapet kunne øke antall brukere fra dagens 450 millioner personer, til én milliard brukere over de neste årene, følge Facebook-sjefen, som selv i dag har omkring 1,2 milliarder brukere verden over.

Brukere av Whatsapp kan benytte tjenesten gratis det første året, og belastes deretter 99 cents, omkrings seks kroner, i året.

Én milliard brukere ville dermed gi rundt én milliard dollar i inntekter, som bringer multippelen som Facebook betaler til 19 ganger omsetning, ifølge Bloomberg.

Analytiker Tom Taulli i MasterCFO.com mener Whatsapp blir en ny inntektskilde for den ti år gamle sosiale medie-virksomheten.

- Om Facebook ønsker å vokse, må de betale en merpris for å gjøre det. De kommer til måtte gjøre transaksjoner som betyr noe, og det betyr store brukerbaser, godt forankret, svært viktige deler av markedet, og det betyr også at de vet at de må betale godt for det, sier Taulli til Bloomberg.

Grunnlegger og toppsjef Jon Koum i WhatsApp, slutter seg til Facebook som en del av oppkjøpsavtalen.


Les også: Norske Hanna betalte 100.000 for å menge seg med makteliten

Facebook fyller ti år tirsdag

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.