Statsminister Recep Tayyip Erdogan har den siste tiden gått hardt ut mot Twitter. I forrige uke erklærte han at minibloggstedet truer Tyrkias nasjonale sikkerhet, samtidig som han sørget for å blokkere nettilgangen til forumet.

Onsdag besluttet imidlertid en administrativ domstol i Ankara at tilgangen må gjenopprettes. Ifølge den private TV-kanalen NTV vil domstolen ta kontakt med det tyrkiske teletilsynet, TIB.

Tilsynet har nå 30 dager på seg til å gjenopprette tilgangen til Twitter eller anke onsdagens kjennelse, ifølge en kilde ved statsministerens kontor.

BAKGRUNN: Tyrkias president tvitrer mot Twitter-forbud

Twitter går til sak

Twitter selv har nå levert søksmål ved flere domstoler i Tyrkia i et forsøk på å få blokkeringen opphevet.

Twitter har gått med på å fjerne innhold som ligger til grunn for to av i alt tre kjennelser som danner utgangspunktet for blokkeringen. Grunnen er ifølge Twitter at innholdet er i strid med nettstedet egne retningslinjer. Men Twitter nekter å fjerne en tredje konto hvor Erdogan beskyldes for korrupsjon.

Erdogans blokkering av Twitter er møtt med kritikk i flere land, og i Tyrkia har selv president Abdullah Gül tatt til orde mot forbudet.

Erdogan mener at nettforumet blir brukt til å svartmale både ham og Tyrkia i forkant av lokalvalget søndag.

Twitter er blant annet blitt brukt av anonyme avsendere som har lagt ut lydopptak som angivelig skal bevise at Erdogan er involvert i korrupsjon. Erdogan sier at opptakene er manipulert og avviser alle anklager.

Kreative omveier

Som følge av blokkeringen har mange tyrkere engasjert seg for å finne kreative måter å omgå forbudet på.

I forrige uke kjente tyrkere flest ikke til tekniske begreper som VPN og DNS. Men i jakten på det forbudte har slike begreper blitt allemannseie i deler av befolkningen. I flere av landets største byer finnes det nå plakater og oppslagstavler med informasjon om hvordan folk kan omgå blokkeringen.

Mange ser det nå som en utfordring å lykkes med å legge ut vitser om Erdogan på nettet.

– Kappløp mot sensur

I tillegg til at Erdogans beslutning raskt har rammet ham selv, er heller ikke den tekniske løsningen som er blitt brukt til å blokkere nettforumet, spesielt bra, ifølge netteksperter.

– Det ser ikke ut til å ha vært veldig gjennomtenkt. Det ville vært bedre måter å blokkere Twitter på, sier norske Runa Sandvik, som jobber som teknisk ekspert ved amerikanske Center for Democracy and Technology (CDT), til Reuters.

I helgen begynte tyrkiske myndigheter å stenge smutthullene inn til Twitter. Men det har ifølge Sandvik kun ført til at brukerne finner nye omveier.

Det foregår nå et slags «våpenkappløp» mellom de som ønsker sensur, og de som ikke ønsker det, ifølge Sandvik.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Nå angriper de SAS

Storbritannia og Kina inngår historisk valutasamarbeid

Varsler dyreste euro siden 2009

  Åpner etterforskning mot Telenor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.