– EU-kommisjonen skal nå nøye vurdere dommen og dens følger, sier den svenske EU-kommissær Malmström i en offisiell uttalelse etter at domstolen i Luxembourg erklærte datalagringsdirektivet for ugyldig.

Overfor svenske medier i Brussel gjør hun det klart at hun selv var mot direktivet da det ble vedtatt i 2006.

– Nå finnes ikke datalagringsdirektivet lenger, og vi må overveie hva som skal komme i dens sted. Men antakelig blir det ingen ting, sier hun ifølge Dagens Nyheter og fremholder at EU-domstolens avgjørelse ikke kom som en «total overraskelse».

Domstolen i Luxembourg mener direktivet bryter med EU-borgernes grunnleggende rettigheter.

Kommisjonen lagde i 2011 en egen vurdering av direktivet. Den slo fast at datalagring er et nyttig verktøy i kampen mot terrorisme og kriminalitet, men kritiserte også direktivets utforming når det gjaldt balansen mellom sikkerhet og retten til privatliv. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.