Samsungs Galaxy S-telefoner­ er de eneste telefonene i verden som skaper nesten like store forventninger som Iphone. De er også verdens mest solgte telefoner. Nå er S5 her, den største, tyngste og mest solide Galaxy S noensinne. Den er vanntett, har innebygget fingerskanner og pulsmåler. Kameraet er nesten like raskt som et speilrefleks­kamera. Likevel er S5 litt kjedelig. Her er hvorfor.

Design

Galaxy S-serien er ofte blitt kritisert for å være lite eksklusiv til toppmodell å være. Under lanseringen av S5 så det ut til at Samsung har tatt konsekvensen av dette og gitt modellen et mer luksuriøst preg. Kanten rundt telefonen er i metall og bakdekselet har fått en slags imitert skinnoverflate. Dette har en positiv effekt, men mindre enn man skulle tro når en holder telefonen i hånden. Selv om S5 ikke virker spesielt eksklusiv, er den absolutt den beste Galaxy S-telefonen å holde i.

Hjem-knappen på fronten har fått innebygget fingerskanner. Denne er enkel å sette opp og ta i bruk, men jeg opplevde at skanneren svært sjelden klarte å lese fingeravtrykket mitt. Jeg fikk bare beskjed om at jeg hadde sveipet fingeren feil. Dette var like ille med alle fingrene jeg forsøkte, og det gikk ikke lang tid før jeg ga opp.

Oppdatering 11. juni 2014: Samsung har laget en ny algoritme til fingerskanneren sin som er mye bedre enn den som ble brukt i denne testen. Fingerskanneren fungerer nå tilnærmet slik den skal.

Les mer: Bedre fingerskanning på S5

Pulsmåleren på baksiden er fiffig. Den kan ikke måle puls kontinuerlig som på en pulsklokke, men en kan bruke den periodisk for å følge med.

Multimedia

Det er ikke mye å utsette på S5 på dette området. Den har en glimrende skjerm for film- og billedbruk, gode muligheter til å justere lydkvaliteten på musikk og film, og den kan tilpasse samtalelyden så brukeren hører best mulig hva som blir sagt.

Kameraet er raskt og tar fine bilder. Men det fungerer best som vanlig mobilkamera hvor en gjerne tar litt spontane bilder. Det finnes mange ­kreative moduser og effekter å leke seg med, men disse må velges på forhånd før man tar bilde. Dette er tungvint kontra å la telefonen ta én type bilde som de fleste effektene kan benytte seg av, slik HTC gjør det.

Helse

Samsung satser hardt på helse og trening med S5. «S Health» er navnet på tjenesten og appen man bruker. Den passer på daglig aktivitet, trening, puls og inntak av kalorier.

Alt dette fungerer, og man får motivasjon av appen underveis. Men dessverre føles den ikke helt komplett. Særlig modulen for å registrere hva man spiser er litt for enkel. Her legges det utelukkende vekt på kalorier, ikke næringssammensetning. Det er dessuten lite norsk mat i databasen.

Konklusjonen er at det finnes bedre apper både for kalori­telling og trening på markedet.

Brukeropplevelse

Samsung har gjort få endringer når det gjelder brukeropplevelse siden S4. Selskapet har laget noen nye ikoner og endret menyen for innstillinger, men ellers er det meste som før.

Funksjonen «Enkel modus» skal Samsung ha honnør for. Den gjør telefonen mye enklere, med stor skrift og få, store ikoner på hjem-skjermen.

Samsung har også gjemt bort eller kuttet ut en del avanserte sensorfunksjoner som S4 og S3 hadde, men som ingen bruker.

Konklusjon

Galaxy S5 er god på alt forgjengeren S4 er god på. Men de nye funksjonene er enten ikke veldig viktige eller fungerer ikke bra nok. Derfor er det ingen grunn til å løpe ned butikk­dørene for å kjøpe S5. Men i seg selv er den en svært god smarttelefon.

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.