Den britiske mobileroperatøren Vodafone overrasker telebransjen med en rapport hvor selskapet dokumenterer tele-overvåkning fra myndigheter i 29 land. 

Det er første gang en mobiloperatør publiserer en slik rapport. Debatten i kjølvannet av Edward Snowdens avsløringer fremheves av selskapet som den direkte årsaken.

- At myndigheter har behov for å balansere plikten til å beskytte staten og borgerne med plikten til å beskytte individers personvern, er nå gjenstand for en betydelig global offentlig debatt, skriver Vodafone i rapporten.

- Vi håper at rapporteringen vår om enkelte land i denne rapporten vil bidra til å opplyse denne debatten, skriver selskapet.

Gamle lover, ny teknologi

Vodafone har gått systematisk til verks:

Selskapet har utarbeidet svært detaljerte oversikter om den juridiske landskapet for overvåkning i hvert av de 29 landene hvor Vodafone opererer. De dokumenterer hvem som har tilgang på hvilket grunnlag, og om tilfeller der lovgivningene er uklare eller svært generelle på dette området. 

- Nærmere tre milliarder mennesker kommuniserer og deler informasjon over elektroniske nettverk på regelmessig basis, og store mengder data blir skapt og delt hvert sekund, heter det i rapporten.

- Men lovene som benyttes av politi - og sikkerhetstjenester ble skrevet i en helt annen og mye enklere tid, da hvert hjem delte en enkelt landlinje for telefon, mobiltelefoner var sjeldne og internett ikke eksisterte, heter det videre.

Seks land har direkte tilgang

Den britiske telekjempen har i tillegg bedt myndighetene i hvert enkelt land om en oversikt over antallet ganger de har bedt Vodafone og andre selskaper om samtale- og trafikkdata.

I den ferske rapporten fremgår det at seks land har direkte tilgang til teleoperatørens nettverk.

I disse landene mottar ikke Vodafone noen form for henvendelse om lovlig tilgang. Myndighetene har allerede permanent tilgang til kundenes kommunikasjoner via deres egen forbindelse, ifølge rapporten.

Hvilke land det dreier seg om fremgår ikke av rapporten. Men i disse landene har myndighetene ikke brukt rettslige kjennelser for å få tilgang til informasjonen, ifølge Vodafone. Derfor vet selskapet ikke hvem eller hvor mange som kan ha blitt avlyttet i disse landene. 

Italia på topp

I andre land går myndighetene via rettslige kjennelser.

I Italia har myndighetene bedt om tilgang til innhold i samtaler mer enn 140.000 ganger i 2013. Bare fra Vodafone alene, har Italia også skaffet seg mer enn 600.000 metadata, altså informasjon om hvem som snakker med hvem, når og hvor det siste året.

Nederlandske myndigheter overvåket nærmere 44.000 telefonsamtaler.

Britiske myndigheter oppgir å ha avlyttet bare 2760 samtaler i året som gikk. I England har myndighetene til gjengjeld fått tilgang til mer enn en halv million metadata i samme periode.

Egyptisk bommert

Vodafone fikk hard kritikk under den arabiske våren i 2011 for å ha sendt ut offisielle propaganda-tekstmeldinger for egyptiske myndigheter samtidig som befolkningen demonstrerte i gatene.

Selskapet spilte også en viktig rolle da Egypt valgte å slå av hele internett i nesten fem dager, i et forsøk på å stanse protestene kort tid før president Hosni Mobarak måtte gå av som følge av protestene.  Nå velger Vodafone en ny strategi - åpenhet om praksisen i landene hvor selskapet opererer, krav om transparens - og et forsøk på å starte en debatt.

At ett av verdens største mobiloperatører kaster en brannfakkel inn i overvåkningsdebatten vekker oppsikt og hylles av internasjonalt kjente personvern- og sikkerhetseksperter i sosiale medier.

Flere land har imidlertid ikke ønsket å gi Vodafone anledning til å gengi noen som helst informasjon relatert til overvåkning og avlytting, deriblant Egypt, Qatar, Albania, India, Romania og sør-Afrika. 

Rapporten i sin helhet og landoversikten til tilgjengelig via Vodafones hjemmesider.

Les også:
Paven fjerner styret i finanstilsynet
Tapte 1,6 milliarder på Songa
Slipesterk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.