Den østeriske jusstudenten  Max Schrems går bredt ut med et søksmål mot Facebook, og inviterer rundt en milliard av Facebooks 1,3 milliarder brukere til å bli med.

Schrems ønsker å kreve erstatning for påståtte brudd mot personvernet. Ifølge østerriksk lov kan en gruppe mennesker overføre sine finansielle krav til en enkeltperson, og dermed har Schrems muligheten til å lage et gruppesøksmål.

Les også:  Slik kartlegger Facebook meldingene dine

Overvåking

Kravet lyder på 500 euro per bruker, som erstatning for blant annet å ha hjulpet amerikanske NSA med å gjennomføre deres Prism-program, som skal ha hentet store mengder informasjon fra Facebook for overvåkingsformål.

- Målet vårt er å få Facebook til endelig å følge loven når det gjelder databeskyttelse, sier Schrems, ifølge Reuters.

Innlogging med og mot Facebook

Brukere utenfor USA og Canada kan bli med på søksmålet, ettersom Facebook driver mye av sin verdensomspennende virksomhet fra Irland, og dermed faller under EUs direktiv for databeskyttelse.

Schrems har gjort det svært enkelt å bli med, via nettsiden www.fbclaim.com. Her kan man logge seg inn med sin Facebook-ID, ta bilde av et ID-kort og fylle inn noen enkle opplysninger. Dermed vil Facebook trolig ha full oversikt over hvem som er med i søksmålet.

En finansiell institusjon vil ta 20 prosent av gevinsten hvis saken blir vunnet, og bære kostnaden ved et eventuelt tap. Folk som blir med på søksmålet gjør det tilsynelatende uten risiko, og kan i beste fall få en gevinst på rundt 2500 kroner.

Reuters lyktes ikke i å få en kommentar fra Facebook.

Les også:  Slik kartlegger Facebook meldingene dine

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.