Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 28. februar 2014. Den er publisert på nytt i forbindelse med bytte av publiseringssystem på DN.no.

(Barcelona/DN.no) Det norske biometriselskapet Idex har som første selskap i verden utviklet en fingerskanner laget av glass. Det betyr at de kan levere en mer presis fingerskanner til smarttelefoner og nettbrett enn konkurrentene.

Selskapet viste frem sensoren for potensielle kunder på Mobile World Congress, verdens viktigste kongress for mobilbransjen, i Barcelona denne uken.

- Ved å bygge selve skanneren inn i glasset på en smarttelefon får man et langt mer presist bilde av fingeravtrykket enn hva man får når finger og skanner er separert av en halv millimeter glass, sier Øyvind Sløgedal, direktør for forretningsutvikling i Idex.

Han mener det også har store designmessige fordeler med en glassensor.

- De aller fleste telefonprodusentene har gått bort fra fysiske knapper på smarttelefonene sine. Vår nye sensor fungerer også på telefoner som har såkalte softknapper, sier Sløgedal.

Topografisk kart
Fingeravtrykk handler om å lese av topografien i huden, og måle topper og bunner. Siden topografien er mikroskopisk vil selv et tynt lag med glass mellom skanner og finger bety et vesentlig tap av presisjon.

- Sensoren vi viser frem her på Mobile World Congress fungerer og er leveringsklar. Vi har laget den slik at man ikke bare kan trykke på skanneren, men også sveipe fingeren over i alle retninger, og fortsatt få et presist resultat, sier Sløgedal.

Dagene på Mobile World Congress har vært hektiske. Med litt drahjelp fra Samsung, som lanserte sin første smarttelefon med fingerskanner på åpningsdagen.

- Vi har hatt jevnt trykk på vår stand. Vi har fått vist fram løsningen til mange viktige og spennende kjøpere, sier direktør for strategi og salg Kristian Wiermyhr i Idex.

STOR INTERESSE: Teknologidirektør Øyvind Sløgedal og kommersiell direktør Kristian Wiermyhr viser frem Idex sin teknologi på Mobile World Congress i Barcelona, 25. februar 2014.
STOR INTERESSE: Teknologidirektør Øyvind Sløgedal og kommersiell direktør Kristian Wiermyhr viser frem Idex sin teknologi på Mobile World Congress i Barcelona, 25. februar 2014. (Foto: Mikaela Berg.)
 

Alt i ett
Patentene Idex sitter på lar dem også bygge hele id-løsningen inn i en komponent. Både skanner, analyseenhet og kryptert database ligger i samme komponent.

- Det er ikke nødvendig å bygge løsningen lagvis eller med ledere mellom komponentene. Det gjør det designmessig enkelt å implementere skanneren i et elektronikkprodukt, sier Sløgedal.

Veldig raskt
Dagens Næringsliv fikk en demonstrasjon av løsningen under Mobile World Congress.

Prosessen er som på alle fingerskannere. Man innrullerer en eller flere fingre som skal fungere som nøkler. Deretter sjekkes fingeravtrykket mot databasen med innrullerte avtrykk hver gang man sveiper.

Løsningen var veldig raskt, vesentlig raskere enn den Apple bruker på Iphone 5S. Vi opplevde heller ingen falske avvisninger av systemet, selv når vi sveipet raskt eller i forskjellige retninger.

Alle forsøk med feil finger ble avvist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.