Google må være mer åpne om hvordan nettsider rangeres i deres søk. Det krever Tysklands justisminister Heiko Maas. I et intervju med Financial Times kaller han Googles markedsmakt "eksepsjonell", og frykter at de skal misbruke sin makt til å fremme sitt eget stadig voksende utvalg av tjenester, på bekostning av andre.

- Når en søkemotor har så stor innvirkning på økonomisk utvikling, så er dette noe vi må ta fatt i, sier han til FT.com.

Viktig hemmelighet

Googles søkealgoritme er imidlertid regnet som selskapets viktigste hemmelighet. Selskapet frykter både kopiering fra konkurrenter og at en offentliggjøring vil føre til misbruk, ved at nettsider som ikke burde vært rangert høyest klarer å lure seg opp på deres lister.

Utspillet blir kritisert av Robert Kimmitt, USAs tidligere ambassadør i Berlin. Han mener det er snakk om å ta for seg av et selskaps eiendom.

Bryte opp Google?

EU har anlagt en antitrust-sak mot Google på grunn av deres sterke markedsposisjon, og forrige uke avviste de Googles tredje forslag til en løsning. Maas har tidligere snakket om muligheten for å dele opp Google. 

- Dette er alltid siste utvei, sier Maas til FT.com, og understreker at han tror på en rimelig konsensusløsning.

Digital storm over Atlanteren

Dette er slett ikke den eneste digitale konflikten som nå blåser over Atlanterhavet. Etter at Edward Snowden varslet om at USA driver utstrakt overvåking av data hentet inn av amerikanske selskaper, har særlig Tyskland tatt initiativ til å beskytte egne borgeres privatliv. Blant forslagene er et påbud om at amerikanske selskaper må varsle europeiske myndigheter før de deler data om EU-borgere med USA.

Amerikanske selskaper mener dette setter dem i en umulig knipe, fordi de risikerer å bli dømt for ringakt for retten i USA hvis de holder tilbake informasjon. Amerikanske myndigheter pålegger dessuten ofte selskapene totalt hemmelighold om slike informasjonsutleveringer.

- Løsningen ligger ikke i å akseptere kompromisser når det gjelder å sikre våre borgeres privatliv, sier Maas, som understreker at endringer må kome i samarbeid med USA og andre EU-land.

 

Les også: Frykt for ny it-sprekk

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.