En av USAs rikeste it-gründere, Larry Ellison (70), fratrer stillingen som toppsjef i databasegiganten Oracle.

Han overlater plassen til sine to nestkommanderende vise-sjefer, Safra Catx (52) og Mark Hud (57), skriver The Wall Street Journal.

Ellison vil imidlertid fortsatt ha en betydelig finger med i spillet og blir arbeidende styreleder, samt fortsetter som konsernets teknologidirektør.

Skiftet er likevel historisk ettersom Ellison er en av de siste opprinnelige Silicon Valley-pionérene som fortsatt ledet sitt eget selskap.

Microsoft-gründer Bill Gates gikk av som toppsjef for mer enn et tiår siden, mens Apple-gründer Steve Jobs døde i 2011, like etter han overlot styringen til sin nestkommanderende.

Ellison har også vært Oracles eneste toppsjef siden han grunnla selskapet i 1977.

Han har siden ledet Oracle til å bli et av USAs og verdens største it-selskaper, verdsatt til omlag 185 milliarder dollar, tilsvarende 1165 milliarder kroner. Det har også gjort Ellison til en av verdens rikeste.

Med rundt en fjerdedel av selskapet, sitter han på verdier for 48 milliarder dollar. Det gjør ham til USAs 3. rikeste person, ifølge Forbes.

Hans arvtakere, Catx og Hud, har siden 2010 delt på driftsansvaret i it-giganten.

Det er usikkert hvordan skiftet vil påvirke selskapet men The Wall Street Journal påpeker at det vil være vanskelig å erstatte Ellisons talent og teft.

"Det har alltid vært, og vil alltid være én sjef hos Oracle", skriver Marc Benioff på Twitter. Han forlot Oracle i 1990 for å starte salesforce.com.

Oracle-aksjen sluttet ned 2,4 prosent i etterbørshandelen i New York torsdag, etter å ha steget omkring en prosent i ordinær handel.

Organisasjonendringene ble kommunisert i tilknytning til resultatet for regnskapsmessig første kvartal 2015.

Oracle fikk et resultat justert for spesielle poster på 0,62 dollar per aksje i perioden, som er en oppgang på fire prosent fra samme kvartal året før, ifølge kvartalsrapporten.

Ifølge estimater innhentet av Thomson Financial var det ventet et resultat på 0,64 dollar per aksje.

Rapportert resultat var 0,48 dollar per aksje.

Selskapets driftsinntekter ble 2,96 milliarder dollar (2,87).

Oracle guider et resultat per aksje i andre kvartal på 0,66-0,70 dollar per aksje, mot et ventet resultat på 0,74 dollar.

Selskapet venter en vekst i non-gaap-inntekter på 2-6 prosent i andre kvartal.

Oracle-aksjen sluttet opp 1,0 prosent til 41,55 dollar i ordinær handel, men falt 1,8 prosent i etterhandelen.

Les også:
- Selg hver eneste råvare du har
Dagens aviser på 1-2-3  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.