Stockholm/Oslo: Ved midnatt i natt starter salget av Iphone 6 og 6+ i Norge. Vi har så vidt kommet i gang med vår test av telefonene, og de første inntrykkene fra normal bruk av telefonen er klare.

Design

Man kjenner det straks man får telefonene i hånden. Selv om begge er langt større enn Iphone 5-serien føles de ikke så ille. Den runde formen og lave vekten i kombinasjon med at telefonen er skikkelig tynn, gjør at den ligger godt i hånden.

Glasset har også buet kant som flukter med kabinettet, så man nesten ikke merker overgangen.

Apple har flyttet strømknappen til siden av telefonen så den fortsatt skal kunne nås med én hånd. Skjermen er betydelig mer lyssterk enn Iphone 5, men vi har ikke rukket å sammenligne med andre merker ennå.

Selv Iphone 6+, som har hele 5,5 tommer stor skjerm, glir greit ned i lomma. Men man kjenner det også godt hvis man prøver å sette seg på den.

Multimedia

Vi har rukket å ta noen få bilder med de nye telefonene. I hovedsak ser det ut som om ytelsen i situasjoner med lite lys er blitt mye bedre, selv om kameraet i seg selv er det samme som på Iphone 5S.

Frontkameraet har imidlertid blitt mye bedre, og Apple legger ikke skjul på at det er for at man skal ta bedre selfies. Frontkameraet har bredere vinkel, så det får mer inn i bildet, takler lite lys bedre og man kan ta en hel bildeserie ved å holde inn knappen. På et gruppebilde vil telefonen da anbefale det bildet med flest åpne øyne og flest smil.

Iphone 6+ har fått optisk bildestabilisering, noe som skal gjøre den enda bedre enn Iphone 6 i situasjoner med lavt lys eller ved innspilling av håndholdt video.

Lydkvalitet og samtalelyd er det for tidlig å si noe om ennå.

iPhone 6 Plus. Foto: Lucy Nicholson, Reuters/NTB Scanpix
iPhone 6 Plus. Foto: Lucy Nicholson, Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Brukeropplevelse

Iphone 6 og 6+ er basert på mer eller mindre samme maskinvare, foruten skjermstørrelsen. Begge har fått en ny prosessor som kan håndtere svært mange oppgaver samtidig, og som går vesentlig raskere enn Iphone 5S. Dette merkes delvis i normal bruk, alt glir veldig raskt.

Jeg har tidligere kritisert Apple og Iphone for å være tregere enn mange andre smarttelefoner, men dette gjelder ikke lenger.

En funksjon jeg allerede setter pris på er støtten for norsk tale. Siri skjønner ennå ikke norsk, men tastaturet til Apple kan nå byttes ut med norsk tale. Et typisk scenario er ved sending av meldinger i bil. Trykker man på mikrofonen på tastaturet kan man snakke inn en melding eller søketekst. Komma, punktum og spørsmålstegn må man også ta med i diktatet.

Forståelsen for normalisert norsk er veldig god, men forståelig nok er det mindre effektivt med dialekter.

Apple har også endret litt på skjermtastaturet sitt, med noen ekstra knapper i liggende modus. På Iphone 6+ får man også egne knapper for "klipp og lim".

Man legger straks også merke til at fingerskanneren er blitt mye bedre. Nå er det vesentlig raskere med fingerskanning enn med kode på telefonen, og da er det ikke lenger noen unnskyldning for å ikke sikre seg.

På Iphone 6+ er det også veldig behagelig at mange apper, spesielt e-post, nå kan brukes i nettbrettmodus.

Noe jeg aldri har sett før er et lite triks man kan gjøre om man bare har en hånd ledig. Ved å berøre - ikke trykke inn - Hjem-knappen rask to ganger flyttes skjermbildet nedover så man kan nå alt uten å måtte bytte grep.

En fullstendig test av Iphone 6 og Iphone 6+ kommer om kort tid. Denne kommentaren er kun basert på noen få timers bruk av telefonene, i forkant av salgsstart ved midnatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.