Å benytte utenlandske skytjenester til lagring av offentlige arkiver, kan være en billig løsning, men vil være i strid med arkivloven. Ettersom arkivloven i klartekst forbyr å føre arkiver ut av landet, mener Riksantikvaren at det også forbyr bruk av skytjenester.

Arkivverket mottar et økende antall henvendelser fra kommuner og offentlige institusjoner som ønsker å legge arkivene sine til nettskyen.

– Vi ser at det kan være fordeler med å benytte skylagring. For mange er det økonomisk gevinst som lokker, for andre kan det være en bedre sikkerhet mot tap av data. Men hvis en slik avtale innebærer at det lagres utenfor landets grenser, vil det være i strid med loven, sier underdirektør Tor Anton Gaarder i Riksarkivet til NTB.

Brukervennlighet versus sikkerhet

At dataene er lett tilgjengelig over internett er ikke et argument for lagring i utlandet, mener Riksarkivaren. Ikke engang en sikkerhetskopi av arkivet kan befinne seg utenfor landets grenser.

Gaarder sier at noe av problemet i dag er at det ikke eksisterer regler eller kriterier om riktig forvaltning av arkiver. I prinsippet har alle norske kommuner ett eller flere arkiver som omfattes av arkivloven. Det samme gjelder også en rekke offentlige institusjoner. Arkivloven er rettesnoren for slikt, men den er fra 1992 og tar ikke stilling til flere av dagens muligheter, og dilemmaer, for den som er satt til å forvalte slike arkiver.

Les også:
Geilo alene på pris-toppen
En «giftig kombinasjon» kan gi global økonomi-krise
Swanstrøm dømt for bedrageri og underslag  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.