Telenor advarer mot et massivt svindelforsøk via e-post, ifølge en melding på Twitter tirsdag.

"Norske brukere mottar akkurat nå e-poster som i vedlagte bilde. Dette er svindel. Slett posten umiddelbart", heter det.

Svindlerne utgir seg for å representere betalingsidentifiseringtjenesten BankID, og melder at de har midlertidig deaktivert kontoen fordi de ikke lenger vil støtte trykte kodekort fra 1. desember.

For likevel å bruke kodekortene, bes mottakerne sende inn bilde av kodekortet via en nettside.

Foruten mangel av "æ,ø,å" fremstår e-posten svært profesjonell. Telekonsernet opplyser at e-posten er svindel.

Svindelforsøket er en form for datakriminalitet som går under fellesbetegnelsen "phishing". Det er en betegnelse på digital snoking eller fisking etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer.

Svindelangrepet startet mandag formiddag.

Kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID anbefaler å slette e-postene øyeblikkelig. Hun har mottatt mellom femti til hundre henvendelser fra private som har vært bekymret.

- Det er velig hyggelig at folk reagerer og spør om dette er ekte. Det viser at folk er godt opplært i svindelforsøk, sier Steinsland til DN.

I og med at e-posten oppfordrer til å sende bilde av kodekort bommer svindelen på de aller fleste, påpeker hun.

Det er nemlig drøyt 50.000 kunder i Skandiabanken som fortsatt bruker kodekort, andre banker bruker kodebrikke.

- Det er Skandiabankens kunder som er målgruppen, sier hun.

Kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken bekrefter at bankens innloggingsmetoder er kodekort, sms, bankID på mobil og via app for smarttelefon/nettbrett.

Det er første gang at BankIDs identitet misbrukes på denne måten.

- Det er ikke hyggelig, og jeg tror de fleste har vært avsendere etterhvert. Det er rett og slett fristende å bruke andres tillit til å naske til seg sensitive opplsysninger, sier Steinsland.

BankID er heleiet av bankene, som også er utstederne.

Banknæringen startet arbeidet med å utvikle BankID som en felles infrastruktur i år 2000. De første kundene fikk BankID i 2004, og i dag har over tre millioner brukere en BankID.

BankID benyttes av finansinstitusjoner, det offentlige og det private til å identifisere brukere, og til å få en bindende elektronisk signatur med BankID, fremgår det av selskapet nettsider.

DN skrev i juli om at kriminelle bestiller Bankid-brikke i andres navn og tømmer ofrenes bankkontoer. Harry Kristian Jørgensen (66) fikk tappet kontoene sine for 294.000 kroner og påført en kredittkortgjeld på vel 100.000 kroner.

Les relaterte saker:
Det er grunn til å være bekymret

Les også:
Ebay skiller ut Paypal
Fra ”sosialen” til mangemilliardær
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.