I natt norsk tid presenterte Microsoft det som skal bli deres viktigste produkt - Windows 10. Navnet er noe overraskende, ettersom forrige versjon het Windows 8.

Ifølge Micorofts planer er det nok av endringer til å markere et skille fra den ofte utskjelte 8-versjonen. For der Windows 8 var en generasjon der Microsofts Windows-versjoner spriket i flere retninger, skal Windows 10 sy sammen det meste.

Det nye systemet skal ifølge planen ligge i bunn for alt fra "tingenes internett", altså kjøleskapet og lyssystemene dine, til servere store datasentere.

- Noen dingser vil ha 4-tommers skjermer - andre 80, og noen vil ikke ha skjermer i det hele tatt, skriver Microsoft i et blogginnlegg.

De understreker at det ikke er snakk om at alle skal ha sammme brukergrensesnitt - noen vil bruke berøringsskjermer, andre mus og tastatur, og noen ulike gester når de skal styres. 

- Det vi snakker om er en produktfamilie, med en skreddersydd brukeropplevelse for hver enhet, skriver Microsoft.

Styrke i samlet system

Hvordan denne produktfamilien vil fungere sammen opptar mange kommentatorer i deg. Blant annet er det klart at opplevelsen av de ulike typene apper på pc-er skal samles i ett grensesnitt. I Windows 8 måtte man inn i et eget modus for å bruke apper tilpasset nettbrett.

Det kan gi Microsoft en kjempefordel hvis de klarer å sy sammen alt de gjør sammen i ett økosystem, mener Forbes-blogger Dave Altavilla. Hvis de kan få til ett operativsystem og en app-butikk der alt fungerer sømløst mellom mobiltelefoner, nettbrett, pc-er og andre enheter vil det være en enorm forbedring.

- Dette er game, set og match for Microsoft, skriver han.

Med Windows 8 spredte Microsoft seg utover, og hadde ulike operativsystemer og apper for mobil, nettbrett, pc og Xbox, med kun et relativt tynt lag av felles funksjoner.  Altaville ser for seg at Microsoft for eksempel kna lokke Xbox-brukere over på andre Windows-enheter, hvis integrasjonen blir sterkere.

Tilbake til start

Blant "nyhetene" i Windows 10 er at startknappen er tilbake. Dette var noe mange savnet i Windows 8. Den nye versjonen vil bli noe annerledes, og åpne større ruter for hvert program, for å være mer brukervennlig for berøringsskjermer.

De første versjonene blir klare for proffer og entusiaster nå. Microsoft ønsker nemlig tilbakemeldinger før endelige versjoner slippes i markedet.

Microsoft kaller dette for et "innside-program".

- Vi inviterer våre mest entusiastiske Windows-kunder til å forme Windows 10 sammen med oss. Vi vet de er en talesterk gruppe, og vi ser frem til å høre fra dem, skriver selskapet.

Les også:
Styreleder i Noreco fratrer
- Selskapet er i krise
- Det kan bli dramatisk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.