I sommer ble store deler av norsk energibransje angrepet av en hackergruppe. Slike angrep blir stadig vanligere, og det kan synes som om det finnes svært mange nettkriminelle i verden, og at angrepene kommer fra alle kanter.

Men i virkeligheten er det ikke så mange virkelig gode kriminelle hackere der ute, mener Troels Oerting, leder for Europols nettkriminalitetssenter. Han anslår at det er snakk om rundt 100 personer.

- Vi vet omtrent hvem de er. Hvis vi kan fjerne dem vil resten falle sammen, sier han, til BBC.

Tester og selger

Det finnes langt flere nettkriminelle enn dette, men svært mange kjøper verktøyene sine fra andre, og kan egentlig ikke så mye selv.

- Det er så lett å være nettkriminell. Du trenger ikke være cyber-ekspert bare fordi du lastet ned programmene du vil bruke, sier han.

Disse hundre hackerne lager og tester ondsinnet programvare, som så selges som en tjeneste på ulike nettfora.

- Så lastes programmene ned av alle skags kriminelle, fra Øst-Europa, Europa, Afrika og Amerika, sier Oerting.

Norske eksempler

I Norge har man sett flere eksempler på bruk av «hyllevare», standard hacker-programmer i angrep. Nettbankbrukere er for eksempel blitt infisert av «Torpig»- ormen, som beskrives som en sveitsisk lommekniv fordi den har så mange muligheter. Noen har laget et verktøy som enkelt kan tilpasses den enkelte bank som skal angripes.

Man har dessuten hatt minst to store angrep mot norske nettsider, der tenåringer ganske enkelt har bestilt angrepene fra hackere som kontrollerer store nettverk av hackede pc-er.

Massivt data-angrep mot flere av Norges største bedrifter

Her er epostene som skulle hacke norsk oljebransje

Slik forholder du deg til dataangrepene  

DNB rammet igjen: Ingen vet hvorfor nettangrepene øker kraftig

Korthus?

Uten produsentene tror Oerting at problemet vil reduseres. Problemet til Europol er at disse 100 stort sett befinner seg i den russisktalende delen av verden, forteller han.

Han sier samarbeidet med russisk politi er i bedring, og håper det snart vil komme arrestasjoner.

Det er verdt å merke seg at Oerting snakker om kriminelle hackere, ikke hackere som jobber på oppdrag for ulike regjeringer.

Les også:

- Jeg kan ikke komme på jobben i dag, sjef

- Dette vil skape permanente og alvorlige ubalanser i verdensøkonomien  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.