Google Android er det største operativsystemet og økosystemet for smarttelefoner, nettbrett og personlig elektronikk i verden. Det er dette systemet Samsung, Sony, LG og HTC benytter seg av i sine smarttelefoner, smartklokker og nettbrett.

Selve systemet er utviklet av Google og gjøres fritt tilgjengelig for telefonprodusentene, som på sin side har mulighet til å gjøre tilpasninger til Android slik at det ser litt forskjellig ut på ulike produkter. Når det gjelder oppdateringer innebærer dette en stor forskjell mellom Apple og Google. Når Apple lanserer en ny versjon av sitt operativsystem, Ios, kan alle brukere laste det ned straks. I Androids tilfelle er det opp til telefonprodusentene å sende ut oppdateringer som er testet mot hver enkelt modell de lager. Og det tar tid.

Ulik lansering

Android L vil antakelig være tilgjengelig fra slutten av oktober eller begynnelsen av november. Men når det kommer til de ulike telefonene er vanskelig å si.

Tradisjonelt gir Google Android-versjonene navn etter desserter og snacks alfabetisk. Nå har turen kommet til L - Lollipop, men det kan se ut som om godteritiden er slutt. Ifølge rykter og lekkasjer ser det ut som om Google nå ønsker en enklere navnestruktur, og at fremtidige Android-versjoner bare får navn etter alfabetet, altså Android L i dette tilfellet.

10 nyheter

Dette er de ti viktigste endringene som kommer i Android L, ifølge Techcrunch:

  • Ny design
    Android L ser helt nytt ut. Ikoner og menyer blir nye og dette vises best ved at man utnytter «dybden» i skjermbildet. I praksis er det snakk om å legge bilder oppå hverandre i stedet for at alt vises i fullskjerm hele tiden.
  • Animasjoner og overganger
    Kraftig ytelse har blitt vanlig i de fleste telefoner, så Android L søker å øke brukeropplevelsen ved hjelp av flere animasjoner. Siden skjermelementene blir liggende oppå hverandre i flere lag vil effekter hjelpe til med å vise hvilket nivå man er på, for eksempel. Størrelsen på menyer, verktøylinjer og liknende vil også «flyte» ut fra hvilken del av skjermen man bruker.
  • Låseskjerm og varslinger
    Låseskjermen og varslingsskjermen blir slått sammen. Varslinger vises fliser i en matrise på låseskjermen og kan behandles ut fra brukerens sikkerhetsinnstillinger. Varsler legger seg også oppå apper og spill når de kommer, hvis brukeren ønsker det.
  • Strømstyring
    Google har gått gjennom koden til Android spesifikt for å unngå overforbruk av strøm. Det skal gi inntil 90 minutter ekstra aktiv brukstid per lading i snitt.
  • Automatisk opplåsing
    Android L vil bruke en rekke faktorer for å avgjøre om det er den rettmessige brukeren som er i besittelse av telefonen eller nettbrettet. For eksempel hvis posisjonen viser at man er hjemme og brukerens smartklokke er innen rekkevidde vil skjermlåsen deaktiveres.
  • Chrome OS
    Et system for å pare og synkronisere et Android-produkt med en pc som bruker Googles Chrome OS operativsystem er på plass. Hvis man jobber på pc-en vil sms og andre varsel komme på pc-en i tillegg til telefonen.
  • Ny søkeopplevelse
    Bruker man Googles søkeapp får man opp resultatene som en slags kartotekkort med forhåndsvisninger i stedet for det tradisjonelle listebildet. Kortene kan flikkes bort med en finger og bilder kommer opp som en egen karusell.
  • Nylige apper
    Listen ove nylige apper vil også inkludere nylig besøkte nettsider. Man kan sirkulere gjennom nylige apper i en ny visuell drakt som minner om en vertikal karusell.
  • Økt ytelse
    Måten kildekoden behandles på av telefonens prosessor blir endret. Denne har vært den samme siden Android startet, men en ny metode kommer med Android L. Den nye metoden skal doble ytelsen til operativsystemet. Dette vil ikke nødvendigvis være synlig for brukeren.
  • Skiller jobb og privat
    For å skille mellom jobbbruk og privatbruk åpner Google for at telefonen kan kjøre de samme systemene og appene to ganger, adskilt fra hverandre for å holde innhold adskilt. Man kan også lagre innhold adskilt med ulike sikkerhetstilganger.

Les også:
Samsung tar et trådløst trollsteg
100 hjerner står bak verdens cyber-kriminalitet
Flat pedal i Lærdal  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.