Innen 2022 kommer et typisk hjem til å inneholde 500 «smarte» enheter tror analyseselskapet Gartner. De har sett på hvordan fallende kostnader knyttet til å utstyre alle typer produkter med prosessor, minne og mulighet til å kommunisere trådløst gjør det svært attraktivt for produsentene å lage smarte produkter.

Et smart produkt må ha evnen til å registrere en eller flere typer data, analysere dem og kommunisere dem videre. For eksempel et kjøleskap som merker at det er tomt for egg og sender en melding til eieren. En annen vanlig funksjon i smarte produkter blir fjernstyring via fjernkontroll eller app.

Smarte produkter er allerede i produksjon, men takket være lange livssykluser for hvitevarer og annet inventar tar det lang tid å nå en vesentlig markedspenetrasjon. Derfor vil markedet modnes over det neste tiåret, mener Gartner.

Mange teknologier

Felles for alle de smarte enhetene er at de må kommunisere, vanligvis trådløst. Men Gartner tror ikke at én enkelt teknologi vil dominere markedet. Trådløst nettverk, blåtann, mobilt bredbånd, nye proprietær løsninger og nye standardiserte løsninger vil måtte fungere om hverandre i smarte hjem.

- Dette åpner for en ny type rutere for forbrukermarkedet som kan håndtere alle disse teknologiene samtidig, sier sjefanalytiker Nick Jones i Gartner. Andre biprodukter av utviklinger en nye typer batterier og induksjonslading.

Ifølge Gartner må bransjen overkomme tre hovedhinder for å skape suksess med smarte produkter. Det første er å få forbrukerne til å forstå at det er en verdi i smarte produkter. Det andre er å gjøre løsningene så sikre at det ikke blir noen personvernskandaler og til slutt må man satse på industristandarder slik at flest mulig smarte produkter fungerer i harmoni.

Les også:
- Ny strømlov truer personvernet
Trygghetsfunksjon skyld i massiv nakenbildelekkasje  
Frykter hacker-angrep mot glemte bokser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.