Denne uken lanserer Sparebank 1 en såkalt klokkebank – nettjenester på en smartklokke. Tjenesten er en forlengelse av mobilbanken og tilbyr saldo og de 20 siste transaksjonene på klokkeskjermen.

– Dette er vår første satsning på å ta i bruk vare tjenester på personlig elektronikk. Vi tror ikke at akkurat dette kommer til å ta av, men det handler om å være forberedt på fremtidige ønsker fra kundene våre, sier Baard Slaattelid, mobilbankansvarlig i Sparebank 1.

Han mener det er naturlig for en bank å se på hvordan de passer inn når stadig nye produkter blir «smarte» - det vil si får nettilkobling.

– Det snakkes mye om «Internet of Things» og «Internet of Everything» nå, om at alle tenkelige produkter får muligheten til å kommunisere. Det er mange muligheter for banker å tenke nytt her, sier Slaattelid.

Oslo, 6. november 2014: Sparebank 1s klokkebank viser saldo og siste transaksjoner i dagens versjon. Det gjør det enkelt å følge med på forbruk, mener banken.
Oslo, 6. november 2014: Sparebank 1s klokkebank viser saldo og siste transaksjoner i dagens versjon. Det gjør det enkelt å følge med på forbruk, mener banken. (Foto: Elin Høyland)
Han tror brukerne etter hvert vil få lavere terskel for å ha enkel informasjon som saldo på armen. Nett- og mobilbank har allerede endret folks bruksmønster.

– Vi merker raskt at brukermønsteret endrer seg. Tilgang til mobilbank gjør allerede at folk sjekker saldo langt oftere enn før, og når man har den tilgjengelig på armen med ett trykk blir man fort vant til det, sier Slaattelid.

500 enheter i alle hjem

I følge analysebyrået Gartner vil et gjennomsnittlig hjem inneholde 500 smarte enheter i 2022. Smarte enheter kan være alt fra lyspærer, lysdimmere og termostater til hvitevarer og forbrukerelektronikk.

– Smarte komponenter tar liten plass og produksjonskostnadene øker minimalt, så det er ingen slike hindringer for utbredelsen, sier sjefanalytiker Nick Jones i Gartner.

Felles for smarte enheter er at de kan samle informasjon og kommunisere trådløst, noen enheter vil bare sende fra seg informasjon, mens andre også vil ha en kunstig intelligens som kan analysere informasjonen den sitter på.

– Det klassiske eksempelet er kjøleskapet som lager handleliste for deg automatisk ut fra hva som står i hyllene. Det er ikke utenkelig at en mobilbank automatisk kan be kjøleskapet om å sende deg handlelisten når du går inn i butikken, basert på informasjon fra gps-en. Den kan også sjekke at du har dekning på kortet til å handle det du trenger, og overføre om nødvendig, sier Slaattelid.

Moderne banktjenester kan også skli lett inn i bil- og forsikringsbransjene.

– En smart bil med tilgang til mobilbank kan jo sørge for betaling av drivstoff når man tanker. Og er man koblet til forsikringsselskapet kan man se for seg at man bare trenger å betale for det antallet kilometer man faktisk kjører, i stedet for å beregne kjørelengde et år i forveien, sier Slaattelid.

Sikkerhet

Det er mange som bekymrer seg for sikkerhet og personvern i forbindelse med at stadig flere ting er koblet til internett. Datatilsynet ber folk være varsomme.

– Vi er bekymrede for at forbrukerne skal miste kontrollen over sine personlige data. Det blir mer krevende å holde oversikt og sikre seg, sier Atle Årnes, fagdirektør for teknologi i Datatilsynet.

Historisk sett har mange produsenter prioritert marginer og kort vei fra idé til butikkhyllene foran sikkerhet. For Datatilsynet er det viktig at de som vil tilby smarte enheter tenker gjennom tre viktige ting.

– Man skal samle inn minst mulig informasjon, altså bare det man trenger til den konkrete tjenesten. Informasjonen bør også være aggregert om mulig. Det er greit at kjøleskapet vet hva du trenger, men i eksempelet her holder det for banken å vite totalsummen du skal handle for. Til slutt er det viktig at man får tydelig informasjon om hva, hvordan og hvorfor informasjonen samles og lagres, sier Årnes.

Sparebank 1 mener de er godt posisjonert for å beskytte brukerne.

– Vi har allerede en sikker infrastruktur og er vante med å tenke personvern og sikkerhet. Derfor er det ikke unaturlig for en bank å tilby slike tjenester, sier Slaattelid.

Les også:
- Dobbel boligprisstigning neste år
Dette er årets firmabil
Garanterer restverdien på Model S  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.