Vi har allerede sendt roboter til mars og i fremtiden vil det bli enda mer aktuelt å sende roboter til andre planeter for å utvinne mineraler vi har bruk for på jorden.

Da er det veldig kjekt om disse robotene både har evnen til å lære og å reparere seg selv. Forskere ved Universitetet i Oslo har tatt et viktig steg mot denne fremtiden ved at de har laget roboter ved hjelp av et analyseverktøy og en 3D-skriver.

– I fremtiden skal roboter kunne løse oppgaver i dype gruver på fjerne planeter, i radioaktive katastrofeområder, i farlige jordskred eller på havbunnen under Antarktis, der ingen mennesker kan stille opp. Tenk deg at roboten skal inn i et ødelagt kjernekraftverk og finner en trapp ingen hadde tenkt på. Roboten tar et bilde som analyseres. En av robotene har en robotarm med 3D-skriver. Den lager så en ny robot eller et nytt element på den eksisterende roboten for å forsere trappen, sier førsteamanuensis Kyrre Glette i forskergruppen Robotikk og intelligente systemer ved Universitetet i Oslo til forskningsmagasinet Apollon.

Simulerer og lærer

Forskerne bruker et simuleringsprogram til å lage instrukser til robotene om hvilke deler - eller nye roboter - de må lage. Programmet kommer så opp med en rekke forslag til design basert på ulike måter å løse de forespurte oppgavene på.

Det finnes ingen fasit, derfor må robotene lære av miljøet rundt dem. Ikke alle faktorer fra den virkelige verden kan overføres til simuleringsverktøyet uten menneskelig tilstedeværelse.

– Med opptrening kan robotene forbedre ytelsen med 20 til 40 prosent. Vi håper at ytelsene etter hvert kan fordobles og bli minst like gode som, eller kanskje enda bedre enn, i de simulerte versjonene, sier stipendiat Eivind Samuelsen.

3D-skriver

Bruken av 3D-skrivere gjør at man ikke trenger å tenke på deler på forhånd.

– Forklaringen er at en 3D-skriver konstruerer det du ønsker deg, lag for lag. Da slipper du støpeform  og kan lage det umulige i en enkelt del. Du kan produsere perfekte former og strukturer som ellers ikke er mulig å lage. Det er bare fantasien som setter grenser, sier Glette.

3D-skrivere kan allerede jobbe med mange typer materialer som stål, titan og plast. De kan lage gjenstander med hulrom inni og de kan lage klær og syntetiske skjelettdeler til mennesker.

Les også:
Hva skal Google med Nasas giganthangar?
Vår tids genier
Innfører fornøydgaranti på Tesla  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.