Apax-fondene har lagt inn bud på it-selskapet Evry, og fått betinget forhåndsaksept fra de største eierne. Dermed ser det  ut til at stort stykke IT-Norge snart kan være solgt.

Evry er selskapet som har samlet stadig større deler av IT- Norge under sin paraply, og har nå 10.000 ansatte som i fjor omsatte for 12,7 milliarder kroner.

Men for aksjonærene har det slett ikke vært en fest.

- Det er bare å dra grafen langt nok bakover i tid og se, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Bank-suksess

Evry er resultatet av fusjonen mellom EDB Business Partner og ErgoGroup i 2010. Men før dette har hver av dem slukt en rekke selskaper. Men selskapet maktet ikke å få så mye ut av fusjonen som de håpet, mener Torgersen.

Mange norske forbrukere har nok hørt om Evry, oftest i forbindelse med at en nettbank har vært nede. Men Torgersen plasserer likevel bankdriften som en av suksessene i selskapet.

- De har vært flinke innen bank og finans. De har hatt sine problemer, men har hatt ganske god suksess, og jeg vil påstå det er noe av det bedre i selskapet, sier han.

Spikeren i kisten

Mange av problemene knytter seg til storkundedriften, mener Torgersen. Særlig ett oppkjøp skulle nok selskapet helst vært foruten. For i 2008 kjøpte de IS Partner av Statoil Hydro – et selskap som hadde vært Hydros interne it-leverandør.

- Det oppkjøpet ble for dyrt. De  betalte over en milliard  kroner, men undervurderte konkurransen.

DN har tidligere omtalt hvordan avtalene som fulgte med dette oppkjøpet raskt forsvant. Torgersen er usikker på om de i det hele tatt hadde en sjanse.  

- Det er helt på sin plass å stille spørsmål om man skal satse på storkundedrift her i Norge, sier han.

Han mener store kunder lettere kan finne leverandører i land med lavere kostnader og billigere arbeidskraft.

Fra toppen

EDB-aksjen nådde toppen i år 2000, sammen med det meste annet innen IT. Dotcom-boblen førte aksjen opp i nærmere 200 kroner. Siden gikk det bratt utfor, men fra slutten av 2003 til starten av 2007 svingte kursen rundt 50 kroner. Så gikk det utfor.

Aksjonærer som kjøpte seg inn tidlig i år har grunn til å være fornøyd, men for mer langsiktige aksjonærer har det vært relativt lite å glede seg over siden toppen i år 2000, og oppgangen i år 2003.
Aksjonærer som kjøpte seg inn tidlig i år har grunn til å være fornøyd, men for mer langsiktige aksjonærer har det vært relativt lite å glede seg over siden toppen i år 2000, og oppgangen i år 2003.

Slukte mange, blir selv slukt

Her er et utvalg oppkjøp som har gjort Evry til det største selskapet på sitt felt i Norge, men forgreninger i flere land: