Granskningen konkluderer med at regjeringen i Pyongyang er ansvarlig for dataangrepet, sier en amerikansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters natt til torsdag lokal tid. CNNs kilder tror amerikanske myndigheter kan komme til å offentliggjøre konklusjonen allerede torsdag.

Sony besluttet onsdag å avlyse den planlagte premieren på actionkomedien «The Interview» som følge av at en rekke store kinobedrifter dropper å vise filmen etter terrortrusler fra hackere.

Filmen, som er en actionkomedie med Seth Rogen og James Franco i hovedrollene, handler om en talkshow-vert som hyres av CIA for å ta livet av Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

Viser til 11. september

Denne uken advarte gruppen som kaller seg Guardians of Peace, som er et navn Sony-hackerne har brukt i tidligere sammenhenger, kinoer mot å vise filmen. De truet med hevn og ba publikum holde seg unna kinosalene. Trusselens avsendere refererte også til terrorangrepet i USA 11. september 2001.

– I lys av beslutningen fra flertallet av våre utstillere om ikke å vise filmen «The Interview», har bestemt å ikke gjennomføre den planlagte kinopremieren 25. desember, opplyser Sony i en uttalelse onsdag.

Kilder nær etterforskningen av datainnbruddet mot Sony 25. november, har tidligere nevnt Nord-Korea som hovedmistenkt, men USA har ennå ikke offentlig anklaget Pyongyang for å stå bak. Nordkoreanske diplomater har dessuten har avvist anklagene, selv om nordkoreanske myndigheter har beskrevet filmen både som «terrorisme» og «en krigshandling».

– Sony Pictures er blitt offer for et kriminelt angrep som mangler sidestykke, mot våre ansatte, kunder, og virksomhet. Vi er svært lei oss over denne voldsomme innsatsen for å stanse visningen av filmen, heter det i uttalelsen fra Sony onsdag kveld.

– Hackerne vant

En rekke, store kinobedrifter i USA har kunngjort at de ikke vil vise filmen 25. desember. De viser til sikkerhetstrusler fremsatt av hackerne som brøt seg inn i Sonys datasystemer forrige måned.

– Vi respekterer og forstår våre partneres beslutning og deler selvsagt deres omtanke for ansatte og kinogjengere, heter det fra Sony.

Rob Lowe, som er blant en rekke stjerner med cameoroller i filmen, uttrykte sin overraskelse på Twitter onsdag:

– Wow. Alle bukket under. Hackerne vant. En full seier for dem. Wow, sier han.

Gebrokkent engelsk

Sonys beslutning om å avlyse hele Nord-Amerika-premieren 1. juledag er det hittil klareste tegnet på at hackernes innflytelse vokser.

– Husk 11. september 2001. Vi råder deg til å holde deg for seg selv og unna stedene på det tidspunktet (Dersom huset ditt er i nærheten, bør du reise bort), heter det blant annet i trusselen som tirsdag ble publisert på gebrokkent engelsk fra gruppen Guardians of Peace.

Det er den samme gruppen hackere som hevder å stå bak datainnbruddet hos Sony 24. november. Hackerne har allerede skapt overskrifter med en rekke lekkede Sony-dokumenter.

FBI etterforsker datainnbruddet, og amerikanske sikkerhetsmyndigheter sa tirsdag at «det ikke finnes noen troverdig etterretning som tyder på at det er noen aktive angrepsplaner mot kinoer i USA».

Sony har ingen planer for «The Interview»

Sonys filmstudio har ingen planer om å gi ut Nord-Korea-parodien «The Interview» for strømming eller på DVD etter at kinopremieren ble avlyst, sier en talsperson.

– Sony Pictures har ingen ytterligere utgivelsesplaner for filmen, sier talspersonen på spørsmål fra Reuters om hvorvidt actionkomedien kan komme på kino på et senere tidspunkt, eventuelt for hjemmepublikum som vil strømme filmen.

Onsdag besluttet Sony å avlyse Nord-Amerika-premieren for «The Interview» som følge av at en rekke store kinobedrifter droppet å vise filmen etter terrortrusler fra hackere.

Filmen, som har kostet 42 millioner dollar, vel 300 millioner kroner å produsere, skulle etter planen ha premiere i Norge 23. januar 2015.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Hackere truer Sony-ansattes familier

 

Hacket via hotell i Bangkok

 

Nord-Korea benekter hacking av Sony