De to mobilgigantene Ericsson og Apple har barket sammen i en offentlig skittentøyvask. Bakgrunnen er teknologi som brukes i Apples nettbrett og smarttelefoner.

Fredag skrudde konflikten seg til ytterligere et nytt hakk idet Ericsson varslet syv søksmål for amerikanske domstoler, samtidig som selskapet forsøker å stoppe Apple-produkter i å komme inn i det amerikanske markedet etter å ha blitt produsert i Asia.

41 patenter krenket

Ericsson mener Apple krenker ikke mindre enn 41 patenter for løsninger som brukes i Iphone-telefonene og Ipad-nettbrettene, ifølge en pressemelding. Alle Apples smarttelefoner og nettbrett bruker tekninkk fra Ericsson.

- Funksjonalitet som forbrukerne nå tar for gitt, som muligheten til å strømme tv-programmer og tilgang til favoritt-apper, er basert på teknologi vi har utviklet, sier Ericsson-direktør og patentansvarlig Kasim Alfalahi i en pressemelding.

- Apple bruker vår teknologi uten lisens, og derfor søker vi hjelp, sier han.

Ericsson mener Apple med dette "skader markedet og reduserer incentivene til å dele innovasjoner", heter det i meldingen.

- I bunn og grunn dreier dette seg om å få noe igjen for de investeringene Ericsson har gjort for å utvikle teknologi. Uten Ericssons teknologi ville verdens mobiltelefoner være i konstant flight-modus, sier patentstragisjef Gustav Bismark i Ericsson ifølge dn.se.

Snylting

Ifølge Bloomberg gikk Apples Ericsson-lisens ut i midten av januar, og de to selskapene skal ha saksøkt hverandre etter en uenighet om Ericssons royalty-krav.

Apple hevdet i et søksmål avgitt i januar at Ericsson benytter patentene de sitter på til å snylte på "Apples banebrytende oppfinnelser" og kalte Ericssons lisens-praksis "fornærmende", skriver Bloomberg. Apple viste til at prisen på elektronikk er basert på design og operatørsystemer som er unike for hvert produkt. Det amerikanske teknologiselskapet skal ifølge Bloomberg ønske å redusere patentutgiftene på grunnleggende teknologi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.