Den 10. februar i år ble Apple første selskap i USA med en børsverdi over 700 milliarder dollar.

Nå er verdien økt ytterligere til over 730 milliarder dollar (i underkant av 5.900 milliarder kroner).

Men selv det er for lite, mener investeringsbanken Cantor Fitzgerald, som ifølge Financial Times tror Apple vil nå en markedsverdi på 1000 milliarder dollar, eller i overkant av 8.000 milliarder kroner.

Cantor Fitzgerald begrunner dette med Apples sterke posisjon i Kina og kommende lanseringer av nye produktkategorier.

En som er fullstendig uenig i en slik verdsettelse er den svenske toppanalytikeren Per Lindberg hos ABG Sundal Collier, skriver va.se.

Hans analyse konkluderer bortimot stikk motsatt med en klar salgsanbefaling av Apple-aksjen. Kursmålet er 65 dollar, mens sluttkurs onsdag var 125,60 dollar. Det vil si at Lindberg som kanskje eneste analytiker mener Apple-kursen nesten burde halveres. Ifølge va.se. er det nemlig bare tre prosent av analytikerne som følger selskapet som har en salgsanbefaling på aksjen.

- Latterlighetens skjær

- At mange selskaper på Wall Street finner på tullemål legger jo et latterlighetens skjær over hele finansbransjen. De som husker boblen i 1999-2000 innser at meglerselskaper er markedsførere mer enn noe annet. Det interessante er argumentasjonen de kommer med, ikke kursmålene eller anbefalingene, sier Per Lindberg til va.se.

I stedet mener han meglerhusene burde være ærlige og innrømme at de ikke klarer å gjøre prognoser lenger frem enn ett eller tre år, og «at de på grunn av denne manglende evnen er uskikket til å vurdere en aksjes fundamentale verdi og akkurat av den grunn bare henfaller til en moderne form for kvakksalveri».

Lindberg har en lang begrunnelse for hvorfor han selv mener Apple er priset for høyt. Kort fortalt er dette at nesten hele overskuddet til Apple i dag direkte eller indirekte kommer fra Iphones, og at bruttomarginen på 60-65 prosent, som er skyhøyt over konkurrentenes, etter hvert vil bli presset nedover.

 

Les også: Norsk app i eksklusiv klokke-klubb

 
Tar klokkekampen mot Apple

Her er Apple Watch

 

 

 

 



 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.