Posten Norge AS sparer store summer - og papir - på å flytte viktige funksjoner for postbudene over i en app. Designen er utviklet av apphuset Shortcut, men funksjonaliteten er i stor grad bestemt av budene selv.

– Vi er opptatte av brukerinvolvering i alle endringer og syntes det var naturlig å spørre budene hva de trenger mest, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge.

Resultatet er en Iphone-app som i hovedsak lar budene administrere sine adresselister mer effektivt enn før. Hver ombæringsrute får tildelt en Iphone som budene deler på.

– Omtrent en halv million nordmenn flytter hvert år og det er en stor jobb å sørge for at posten kommer dit den skal. Frem til nå har budene brukt daglige papirutskrifter og mye etterarbeid til denne jobben, sier Mejdell.

Endrer underveis

Med «Rutebok»-appen får postbudene alle adresseoppdateringer elektronisk og de kan selv legge inn endringer straks de oppdager dem i stedet for å gjøre det etter ombæringen.

– Vi har regnet ut at vi sparer 13 millioner utskrifter og 50 millioner kroner i året på denne investeringen. Det er veldig betydningsfullt for en leverandør i en bransje med sterkt volumfall og strengt fokus på kostnader, sier Mejdell.

Får pris

Selv om Rutebok er en intern app har Posten valgt å bruke en designprosess som ligner mer på et kommersielt produkt. Sterkt fokus på brukervennlighet er en av forskjellene fra mange andre interne løsninger. 7000 postbud med ulik alder og bakgrunn bruker appen.

– Da vi gjennomførte pilottesting i fjor sommer var interessen så høy at vi måtte ha loddtrekning for å avgjøre hvor applikasjonen skulle testes. Det er det ikke ofte vi opplever med it-prosjekter, forteller it-prosjektleder Hanne Rennemo Andreassen i Posten.

Onsdag fikk Posten tildelt Merket for god design for løsningen.

– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg imot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisen.

Les også:

Oljeløft etter lagertall: Høyeste oljepris på én og en halv måned

Aktivist avbrøt Draghis pressekonferanse

- Vi har ikke sett alle konsekvensene av oljeprisfallet ennå  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.