Fredag ble Apple Watch lansert i ni ulike land. USA, Australia, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, Hong Kong og Japan er landene som i dag har fått klokken. Ifølge Apple selv er klokken den mest personlige enheten Apple noensinne har laget.

Klokkelanseringen har vært etterlengtet. Det var flommene av mennesker utenfor Apple-butikker i lanseringslandene et bevis på. I USA var det flere som campet for å få en plass i køen. Se video nederst i saken.

Kunder står i kø utenfor Apple Store i Berlin, Tyskland. Foto: Reuters/Hannibal Hanschke.
Kunder står i kø utenfor Apple Store i Berlin, Tyskland. Foto: Reuters/Hannibal Hanschke. (Foto: Reuters)
For to uker siden ble det mulig å forhåndsbestille klokken. Ifølge Techradar.com er etterspørselen så stor, at de som bestiller nå kan måtte vente så lenge som til juli før klokken blir levert. Det betyr også at det ikke er alle butikker det vil være mulig å kjøpe klokken i før i juni. Det vil imidlertid være mulig å prøve Apple Watch i alle Apple-butikker i de ni landene klokken er lansert i.

Les også: Slik feirer Google Apple Watch

Apple selv forventer at 19 millioner mennesker kommer til å kjøpe produktet.

Ikke til Norge

Selv om Apple-sjef Tim Cook har lovet at flere enn de ni landene skal få Apple Watch på et senere tidspunkt, er ikke Norge nevnt konkret.

Ifølge pressekontakt Andreas Rødland i Apple Norge finnes det foreløpig ingen informasjon om når produktet kommer til Norge. Likevel står det på Apple.no at Apple Watch «kommer i 2015».

Apple Watch er tilgjengelig i tre samlinger: Apple Watch Sport, Apple Watch og Apple Watch Edition. Sistnevnte er spesiallaget i 18 karat gult gull eller rosegull.

Pris

De ulike modellene varierer i pris.

Den billigste modellen koster 349 dollar, som med dagens valutakurs tilsvarer 2715 kroner. Den dyreste modellen er betydelig dyrere, den koster 17.000 dollar, tilsvarende 132.260 norske kroner. Denne klokken kommer i et begrenset antall.

De høye prisene ser imidlertid ikke ut til å skremme kundene. Ifølge Techradar.com solgte Apple Watch mer på én dag enn Android Wear-klokken gjorde i løpet av hele 2014.

Funksjoner

Noen av klokkens funksjoner er Apple Pay (kun tilgjengelig i USA) og «Siri-funksjonen».

- Apple Watch gjør det mulig å sende meldinger, lese epost og svare på anrop til Iphone direkte fra håndleddet. Taptic Engine varsler deg med et forsiktig trykk slik at du ikke går glipp av viktige beskjeder, heter det i Apples pressemelding i forkant av lanseringen.

Ifølge Apple oppmuntrer klokken deg til å sitte mindre, bevege deg mer og trene hver dag.

Klokken har en lagringskapasitet på åtte gigabyte og det er derfor begrenset hvor mye bilder og musikk du kan ha på den.

Komplisert

Ifølge Cnet.com er batteriet på klokken for dårlig. I anmeldelsen av Apple Watch skriver de at batteriet kun varer én dag og at det går sakte å lade den opp. I tillegg mener de at den er overpriset og at klokken er for komplisert.

- Apple Watch er den mest ambisiøse, velkonstruerte smartklokken vi har sett, men den kan virke mer som et fasjonabelt leketøy enn et nødvendig verktøy, skriver nettstedet.

Til tross for at det ennå ikke er besluttet at klokken vil komme på det norske markedet, har flere norske aktører utviklet applikasjoner for klokken. Både NSB og Nordea har bekreftet at de har utviklet en Apple Watch-app.

Se videoen fra de enorme køene i USA:

Her camper de i kø for Apples nye klokke
Selv om muligheten for å bestille klokken online, var det mange som sto i kø i Los Angles for å sikre seg den nye smartklokken fra Apple.
00:56
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Mislykket short for Hermanrud

Vulkanutbrudd kan gi alvorlige lakseproblemer

Norske forbrukere blir surere og surere

Slik feirer Google Apple Watch