YouTube renner over av videoer filmet fra førstepersonsperspektiv. Et såkalt action-videokamera gjør dette mulig, og det er ikke bare ekstreme skikjørere og fryktløse syklister som har glede av det.

Stadig dukker det opp oppfinnsomme videoer. Noen har satt et kamera på nebbet til en pelikan som lærer seg å fly. Dronefilming fra dronens perspektiv er også populært. Andre har valgt den farlige ruten ved å filme seg selv leke med løver i Sør-Afrika, mens dykkere lager videoer av seg selv klappe en tigerhai.

Her tester vi fem actionvideokameraer, for å finne ut hvilket som best egner seg til å ta med seg ut i naturen.

Les hele testen på Lyd & Bilde.

Polaroid Cube

 

Morsom terning

Polaroid Cube er et artig, terningformet kamera, som er lett å få med seg på turen. Videokvaliteten er ikke all verden, men det funker.

Bildekvaliteten på dette morsomme kameraet er grei nok, men ingenting å skryte av. Skarpheten er grei, og man får med seg det som skjer. Kameraets største problem er at detaljene gror igjen, grunnet en for aggressiv videokompresjon. Trær ser ut som grønne kladder når man er i fart, og skinnet fra solen mot våt asfalt ser bare skittent og matt ut. Polaroid komprimerer videostrømmen tre til seks ganger hardere enn de andre kameraene, som er for mye i undertegnedes øyne.

På den andre siden gir kameraet plass til tre til seks ganger lenger video på det samme minnekortet, slik at et 32 GB minnekort gir plass til like mye video som et 128 GB minnekort hos GoPro eller Sony.

Alt i alt et morsomt kamera, dessverre med begrenset videokvalitet.

Les hele testen av Polaroid Cube på Lyd & Bilde

 

Sony HDR-AZ1

 

Kompakt og brukervennlig

Sonys hittil minste actionkamera er godt rustet med funksjoner. Et spennende valg!

Sony-kameraet styres lett fra mobiltelefonen med appen PlayMemories. Da kan du også stille for eksempel oppløsning og fargebalanse direkte i appen, og bildet ser du på mobilskjermen.

Videokvaliteten er litt skarpere enn med Polaroid i dagslys, men ikke veldig. I innendørs og mørkere omgivelser er Sony dårligere, med kornete og uskarpe bilder. Det er derimot forsvinnende lite komprimeringsstøy her, slik at objekter i bildet beholder strukturen i bevegelser, og solas gjenskinn i våt asfalt glinser mer enn med Polaroid.

Les hele testen av Sony HDR-AZ1 på Lyd & Bilde

 

Drift Stealth 2

 

Bra på det meste

Minstemann fra Drift er kompakt og vannavstøtende. Dette er også kameraet med de lyseste innendørsbildene.

Tegnruten på høyre side av kameraet viser informasjon om oppløsning og modus, men gir ikke bilde av hva man filmer. Dette får du derimot hvis du laster ned appen Drift Connect til din Apple- eller Android-mobil. Her kan du også velge mellom ulike opptaksmodi og innstillinger.

Den generelle videokvaliteten er bedre enn den til både Sony og Polaroid. Både innendørs, men også utendørs i dagslys. Det er litt gulstikk i dem, som gir et varmt inntrykk.

Les hele testen av Drift Stealth 2 på Lyd & Bilde

 

Contour Roam3

 

Vanntett uten hus

Contour hevder å ha laget sitt beste kamera hittil. Og det er ikke småtteri, for det er nemlig billig.

Funksjoner på selve kameraet er begrenset. Last ned programmet StoryTeller til Mac eller PC, hvor du kan velge mellom ulike oppløsninger og hastigheter, samt stille fargetemperatur og lysfølsomhet.

Videokvaliteten i Full HD er god, med tilsynelatende nøytrale farger. Innendørsopptak har noe støy og kan bli litt mørke. Utendørs i dagslys er derimot skarpe og fine, og dessuten mer naturlige enn med Drift Stealth 2. Men i likhet med Drift er det en veldig synlig effekt av rullende lukker, ved at bildet vingler ved raske bevegelser. Vi savner mulighet for høyere bildefrekvens i Full HD. For å sette opp bildefrekvensen, må oppløsningen ned til 720p.

Les hele testen av Contour Roam3 på Lyd & Bilde

 

GoPro Hero4 Black Edition

 

Feier gulvet med resten

Blant high-end actionkameraer ser GoPro ut til å ha dratt fra røkla med Hero4 Black Edition. Det er dyrt, men pokker så bra!

Aldri har vi testet et actionvideokamera som på denne måten puster tradisjonelle videokameraer i nakken på ren videokvalitet. Bildene er rett og slett superbe. Kameraet er like lite som før, men bildene har blitt skarpere, med mindre pikselstøy og kompresjonsartefakter. Endelig har det fått 4K-oppløsning i høy nok bildefrekvens, men også i HD-oppløsning er bildene bedre enn vi noensinne har sett fra et actionkamera.

Det er et bra kvalitetsløft fra sin forgjenger Film de ekstreme øyeblikkene , og et sjumilssteg forbi sine rimeligere konkurrenter. Legg til alskens funksjoner og innstillinger, samt tilgjengelig ekstrautstyr, og det er rett og slett markedets beste actionkamera.

Vi tar forbehold om at Sony FDR-X1000VR kan utfordre tronen, det vil vi finne ut siden.

Les hele testen av GoPro Hero4 Black Edition på Lyd & Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.