Mobiltelefonen er rene multiverktøyet. Siden Apple revolusjonerte mobilen med iPhone for åtte år siden, har den erstattet en haug med dingser. MP3-spilleren, radioen, lommeboken og kameraet er bare noe av det vi har fått integrert i smartmobilen. Fantastisk nok fungerer alt sammen, og det er forbløffende med tanke på hvordan vi hadde det før 2007.

Da tenkte de færreste på at mobilen var egnet til så mye mer enn å ringe med, sende tekstmeldinger og en og annen e-post. Bilder var noe man brukte et eget kamera til.   

I dag er det motsatt.

Folk flest foretrekker å bruke mobilen til å ta bilder med. Den er alltid i nærheten og klar til å ta blinkskuddet du umiddelbart kan dele på sosiale medier. Det beste kameraet er som kjent det man har med seg.

Enkelt og bekvemt

Det vises i dagliglivet til de fleste av oss. Siden det er så enkelt å ta bilder og bekvemt å dele dem, dukker de opp over alt på nett. Bildedeling på Facebook, Snapchat, Instagram, 500px og Flickr gjør dem til verdens største fotoalbumer.

Bare på Flickr - en av de største bildedelingstjenestene på nett, lastes det opp 180.000 bilder. I timen.

Der dominerer smartmobilen. Det mest brukte kameraet på Flickr er nemlig en iPhone! Faktisk er de fem mest brukte kameraene mobiler.

Årsaken er at brukerne har endret sitt adferdsmønster radikalt de siste årene, og de digitale kameraenes popularitet har falt. Tross at de leverer overlegent mye bedre bildekvalitet, og nå er trådløse i tillegg, slik at man kan laste opp bilder i bedre kvalitet via mobilen.

Slik gikk det sist vi testet kameramobiler.

Bedre bildekvalitet

Men hvor stor er egentlig forskjellen på en god mobil og et kamera? Svaret finner du i vår uhøytidelige test av det beste mobilkameraet, som vi sammenligner med to gode kompaktkameraer, og Panasonics nye kameramobil: Lumix CM1.

Inntil man klarer å oppheve fysikkens lover, er det ikke mulig å få den samme tekniske bildekvaliteten på en mobil, som på et kamera. De aller fleste smartmobiler har veldig små bildebrikker, hvor fotosensorene sitter så tett, at de ikke blir like lysfølsomme som sensorene på et kamera.

Et kompaktkamera som Canon Powershot G7 X, har en bildebrikke som er mange ganger større enn den som sitter i en iPhone 6 Plus. Den diagonale avstanden på iPhone-brikken, er 6 mm. På G7 X er den 16 mm.  Enda større blir det om man velger et kamera med den mest brukte bildebrikkeformatet: APS-C, som blant andre Nikon bruker på Coolpix A.

I denne testen sammenligner vi alle tre, og nykommeren Panasonic Lumix CM1. Den første mobiltelefonen med en stor 1-tommers bildebrikke, som er like stor som i Canon-kameraet. Som vi ser av bildene på de neste sidene, betyr størrelsen noe.

En større bildeflate fanger enkelt sagt mer lys. Det gir bedre bildekvalitet med lavere støy, bedre fargemetning, og skarpere bilder fordi optikken foran kan lages bedre.

Andre fordeler med et kamera kontra mobiltelefonen, er raskere fokus og skuddtakt, bedre bilder i lite lys, kraftigere blits, overlegen ergonomi og langt bedre funksjonalitet.

Det beste argumentet for mobilkameraet, er rett og slett at det alltid er med. At man kan leke seg med kreativ bilderedigering i apper, og selvsagt bekvemmeligheten i øyeblikkelig deling av blinkskuddene, er med på å gjøre det mer morsomt å fotografere med mobilen.

Slik velger du riktig kamera

Les hele testen på Lyd & Bilde

 

Apple iPhone 6 Plus 

Iphone 6 of Iphone 6+.
Iphone 6 of Iphone 6+. (Foto: Magnus Eidem)
 

Verdens mest brukte kamera

Bildekvaliteten fra iPhone 6+ er bedre enn fryktet.

Man forventer ikke at en iPhone skal hamle opp med bildekvaliteten til et kamera. Det gjør den heller ikke, men kameraet på iPhone 6 Plus, kan gi deg forbausende gode bilder i godt lys. Verdens mest brukte kamera leverer fine farger, god skarphet og kontrast - og med den innebyggede bildestabilisatoren, er det slett ikke verst som videokamera heller.

Det blir de også i lite lys, selv om den innebyggede totone-blitsen gjør en brukbar jobb med å lette opp skygger. Dynamisk sett er iPhone 6 Plus fullt på høyden, om man sammenligner med andre kameramobiler vi har testet. Men i dette selskapet kommer kameraets bildekvalitet til kort. I godt lys er det meget god og jevn fargegjengivelse, i dårlig lys er det god kontroll på bildestøyen relativt til andre mobiler, men også her ligger mobilkameraet langt etter kvaliteten fra et kompaktkamera.

Les hele testen av iPhone 6 plus på Lyd & Bilde

 

Panasonic Lumix CM1

 

Kult og litt sært kamera

Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.

Panasonic er ikke akkurat kjent for sine mobiltelefoner. Kameraene derimot, er godt kjent og blant det beste som finnes. Derfor er det med en viss undring vi ønsker Lumix CM1 velkommen. På den ene siden er det en godt spesifisert Android-mobil med en rask firekjerners prosessor. Snur man den, ser CM1 ut som et kompaktkamera.

I utgangspunktet gjør slike krysninger av teknologi oss naturlig skeptiske. Tidligere forsøk på å smelte en mobil og et kamera sammen, har endt i kameramobiler som hverken er fugl eller fisk. Panasonic akter ikke å gjøre samme tabben. De har valgt en 1-tommers bildebrikke med 20 Mp, og satt et 28mm f2,8 Leica-objektiv foran. Noe som gjør CM1 klumpete og mindre elegant.

Bildene blir både skarpere og renere en bildene fra iPhone 6 Plus. Lumix-kameraet mangler bildestabilisator, men har altså 4K-video som gir en overlegen teknisk videokvalitet. Mye av ytelsen skyldes det skarpe objektivet, som også er rettegnende og har minimalt med vignettering. Det er mindre bildestøy og bedre skarphet og oppløsning enn på iPhone 6 Plus, men objektivet hadde av og til litt skjemmende kromatisk fargebrytning.

Les hele testen av Panasonic Lumix CM1 på Lyd & Bilde

 

Canon Powershot G7 X

 

Proffkvalitet i miniformat

Canons beste lommekompakt er så bra at få vil trenge noe bedre.

Canons G7 X har som Panasonic-mobilen, en 1-tommers bildebrikke på 20 Mp, som langt overgår den tekniske kvaliteten man får fra mobiler flest. Men i motsetning til CM1, er dette et rendyrket kamera. Canon-kameraet har også pekeskjerm, og overlegen betjeningsvennlighet sammenlignet med de fleste kompaktkameraer vi har testet. Her får man også en skarp 4,2 x zoom på 24-100mm.

G7 X leverer den samme høye bildekvaliteten som Sony RX100 III. Som lenge har vært referansen blant de små kompaktkameraene. Her får man svært god fargegjengivelse og bildedynamikken er strøken, kontrasten og skarpheten uovertruffen. Det leverer like mye bildestøy på 5000 ISO, som iPhone 6 gjør på 500 ISO, og skarpheten, oppløsningen og fargegjengivelsen er synlig bedre.

Canon-kameraet er det beste valget for de som krever et lommevennlig kompaktkamera, med høyest mulig bildekvalitet.

Les hele testen av Canon Powershot G7 X på Lyd & Bilde

 

Nikon Coolpix A 

 

Sylskarpe vidvinkelbilder

Nikons beste kompakt gruser mobilen på bildekvalitet.

Nikon-kameraet er to år gammelt, men stadig blant de skarpeste kompaktkameraene i markedet. Det har falt i pris fra 8700 kr, til drøye 4000 kr, og halveringen har gjort det til et kjempekupp. Den eneste ulempen med et to år gammelt kamera, er at det ikke er blant de raskeste, og så mener vi at 1/2000s er litt snaut som korteste lukkertid på et kamera med så lyssterk vidvinkeloptikk.

Det merkes på bildekvaliteten som er i en helt annet klasse enn mobiltelefoner. Også Lumix CM1. Med Nikon-kameraet får du sylskarpe bilder med lite fortegning og bildestøy, og ekstremt god detaljskarphet.

Coolpix A er et speilreflekskamera i lommeformat, og til prisen er det et opplagt valg dersom man er ute etter et kompaktkamera som skal erstatte kameraet på mobilen.

Les hele testen av Nikon Coolpix A på Lyd & Bilde

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.