Multiromshøyttalerne har i de senere årene vunnet frem som et alternativ til det tradisjonelle hi-fi anlegget. Med en pris mellom 1.500 og 3.000 kr for et komplett stereosystem med innebygget forsterker, trådløs nettforbindelse og integrasjon med all verdens strømmetjenester, er det ikke mindre enn imponerende hva man får.

Best med ett merke?

Alle de testede høyttalerne i stand til å fungere individuelt sammen med husets nettverk, så du er ikke tvunget til å kjøpe flere av samme slag for å få systemet til å spille.

Har du først kjøpt en multiromshøyttaler er det til gjengjeld en overveiende sannsynlighet for at din neste blir av samme merke. Og har du allerede kjøpt en trådløs lydplanke kan den bli utslagsgivende. Ingen av modellene kan nemlig arbeide sammen med andre merker, så hvis du vil utnytte mulighetene for å styre musikken bekvemt i hele huset, er et ingen vei utenom.

Slik testet vi

Alle enhetene ble oppsatt og innlemmet i husets trådløse nettverk (en prosess som for noen var enkel, mens andre krevde mange forsøk og lang tid med vanskeligheter).

Det ble som ved andre audio-tester, spilt et utvalg av musikk – fra a capella sang til store orkesterverk, og fra stille jazz til heavy. Numrene ble både spilt fra strømmetjenester og fra lokale filer i ukomprimert kvalitet.

Høyttalerne ble oppstilt side om side på en lang skjenk slik at de i så høy grad som mulig fikk samme betingelser, og at det samtidig ble mulig å sammenligne direkte mellom de forskjellige modellene.

Les hele testen på Lyd & Bilde.

LG Music Flow H3 og H7 

Diskret, men litt kjedelige

Elektronikkgiganten LG lager nesten alt. Også multiromshøyttalere. Men de kan ikke være verdensmestre i alt.

Koreanske LG er mest kjent for sine hvitevarer og utmerkede smartmobiler og enda bedre TV-er. De lager imidlertid også høyttalere til sine hjemmekinosystemer, og Music Flow-serien omfatter også en lydplanke og en trådløs subwoofer, slik at alle enheter kan samles til et surroundsystem.

Tilkoblingen til nettverket er forholdsvis enkel da man i appen guides hele veien uten tekniske krumspring. Til gjengjeld er det heller ingen forklaring når tilkoblingen ikke lykkes. På positivlisten teller en lekker og gjennomarbeidet app med en oversiktlig betjening.

LG Music Flow H3

Music Flow H3 skiller seg fra resten av testfeltet ved faktisk å ligne en høyttaler

Den trives imidlertid best som leverandør av bakgrunnsmusikk fremfor kritisk lytting, og kompleks musikk for store besetninger er ikke dens livrett. Det er ikke noe galt med et spesielt toneområde, men lyden står klarere frem på flere av de andre i testen.

LG Music Flow H7

Music Flow H7 er en fysisk stor høyttaler som er behagelig fri for utpregede feil. Den setter ikke rekorder for lydtrykk eller ditto –kvalitet. Men til formålet som er å lett få musikk i hele huset, er det ikke noe å innvende. Så hvis designen tiltaler deg skal den nok klare oppgaven, og har du en lydplanke fra LG kan de jobbe sammen.

Les hele testen av LG Music Flow H3 på Lyd & Bilde

Les hele testen av LG Music Flow H7 på Lyd & Bilde

 

Samsung WAM  M3 og WAM  M7

Trekantet lyd i hele huset

Samsungs multiromssystem er lett å ha med å gjøre, og klarer det meste man har bruk for.

Samsung har gitt sine multiromshøyttalere en trekantet fasong med svakt buet front. Høyttalerne er identiske i design, bare i forskjellige størrelser. Tre touchknapper på toppen gir rask adgang til henholdsvis internettradio, Bluetooth-forbindelse og TV-lyd fra Samsungs egne TV-er. Samsungs multiromsenheter støtter en rekke strømmetjenester, hvor Spotify og Deezer er de mest interessante.

Samsungs kontrollapp finnes til iOS og Android, og det er en ”HD-utgave” til nettbrett. I skjermens venstre side kan man velge hver enkelt høyttaler eller opprette grupper slik at man kan sende samme musikk ut i hele huset når det er fest. For hver enhet eller gruppe kan man velge hvilken kilde som skal spilles.

Samsung WAM M3

M3 er Samsungs minste multiromshøyttaler som ikke fyller mer enn et par CD-cover. Det gjør den egnet som alternativ kjøkkenradio, musikk til barnerommet eller andre steder hvor plassen setter grensene. Lyden fra M3 kan ikke kalles hi-fi. Men side om side med en Bluetooth-høyttaler eller en kjøkkenradio klarer M3 seg fremragende

Samsung WAM M7

M7 får med det vesentlige, toppen er livlig, og det er ganske godt trykk i bunnen. Den

er en behagelig måte å få et «stereoanlegg» i stuen, på barnerommet eller på hjemmekontoret. Og de lydmessige begrensningene settes i relieff av prisen og de trådløse mulighetene.

Les hele testen av Samsung WAM M3 på Lyd & Bilde

Les hele testen av Samsung WAM M7 på Lyd & Bilde

 

Panasonic SC-ALL3 og SC-ALL8

Tradisjonelt og solid

Panasonic multiromssystem byr på gode effektreserver og solid teknikk.

Panasonics multiromshøyttalere har et high-tech utseende med et buet frontgitter i aluminium og et kabinett i formstøpt plast. Panasonic ALL-multiromsserie består ut over de to høyttalerne som deltar i testen, av en adapterboks til eksisterende anlegg, en lydplanke og et mikroanlegg. I april lanseres dessuten en enda mindre høyttaler og en stereomodell med innebygget CD-spiller.

Oppsett er uproblematisk via enten WPS på routeren eller høyttalernes eget trådløse nettverk og et nettverk på mobil/nettbrett. Appen har imidlertid et litt rotete grensesnitt hvor man lett kan miste overblikket.

Panasonic SC-ALL3

Tross størrelsen er det krutt i den lille SC-ALL3. Med 40 watt forsterkereffekt om bord er det styrke til å spille riktig høyt. Stereoperspektiv og dypbass er det ikke riktig noe av, men den får det viktigste med og slipper ganske godt fra det. Den er imidlertid forholdsmessig dyr, og hvis HD-support og stereo ikke er et krav, er den langt billigere Sonos Play:1 bedre.

Panasonic SC-ALL8

ALL8 er en forholdsvis stor og sterk multiromshøyttaler og det kan merkes på lyden. Bassen går ikke like dypt som for eksempel Samsung M7, men til gjengjeld er den betydelig renere. Lydgjengivelsen er forholdsvis naturlig, og alt er med, selv om det ikke er samme luftighet som hos Sonos. Det er samlet sett snakk om en solid høyttaler med alt innebygget, og som kan spille opp selv en ganske stor stue.

Les hele testen av Panasonic SC-ALL3 på Lyd & Bilde

Les hele testen av Panasonic SC-ALL8 på Lyd & Bilde

 

Denon HEOS 3 og HEOS 5

God lyd i usedvanlig design

HEOS-høyttalerne ligner ikke noe som helst annet, men lyden er verdt å legge merke til.

Heos-serien er Denons bud på å vinne tilbake det terrenget som multiromssystemene har erobret fra den etablerte hi-fi bransjen. Vi har tidligere testet seriens største modell, Heos 7, men ser denne gangen på de to mindre alternativene, Heos 3 og Heos 5.

Heos-høyttalerne bruker et lydbasert grensesnitt når høyttalerne skal kobles til nettverket. En minijack-kabel mellom mobil/nettbrett og AUX-inngangen overfører nettverksinnstillingene til høyttaleren.

Denon HEOS 3

Den minste Heos-modellen kan stilles vannrett eller loddrett. Legges den vannrett arbeider den i stereo, mens den blir til en monohøyttaler når det settes på høykant.

Blant de små høyttalere byr Heos 3 på mest trøkk igjen for pengene. Det står litt dårligere til med nyanseringen. Bassgjengivelsen er på nivå med de andre minihøyttalerne i testen, men så er det også sagt. Hvis musikken skal være i stereo, og 2.000 kroner er din magiske grense så er Heos 3 valget.

Denon HEOS 5

Heos 5 har samme design som den større Heos 7. Den ligner en mellomting mellom en håndveske og en japansk Koi-karpe og utmerker seg også ved å lyde virkelig godt. Mellomtone og diskant er fri for de fargninger og betoninger som plager de fleste andre i testen, og så spiller den også riktig godt i bassen. Ikke minst når man tenker på størrelsen. At den ikke samtidig ender som vinner av testen henger sammen med Sonos’ øvrige overflødighetshorn av features og en mer gjennomarbeidet programvare.

Les hele testen av Denon HEOS 3 på Lyd & Bilde

Les hele testen av Denon HEOS 5 på Lyd & Bilde

 

Harman/Kardon Omni 10 og Omni 20

Musikalske kuler

Minimalistisk design og forbløffende god lyd til prisen. Men det må jobbes på programvaresiden.

Omni-høyttalerne er Harman-konsernets debut på multiromsområdet, og Omni-ene tiltaler selv de mest teknikkredde, men man bør ruste seg med tålmodighet. Nettverksoppsettet krevde mange forsøk, og det var en krevende affære å få adgang til husets musikkbiblioteker, noe som er absolutt nødvendig uten Wimp og Spotify.

Programvaren er Omnis akilleshæl. For det første støtter systemet i skrivende stund kun tjenestene Deezer, MixRadio og Qobuz. En oppdatering med Spotify ble lovet til januar, så februar, og ved overgangen til mars måned er det fortsatt intet nytt.

Harman/Kardon Omni 10

H/K Omni 10 er en nesten perfekt kuleform i høyblanklakkert plast. På toppen av høyttaleren finnes knapper for lydstyrke, på/av og Bluetooth-tilkobling. Omni-høyttalerne imponerer ikke på fasiliteter, men lyden er det ikke noe galt med. Stemmer gjengis overraskende klart, og bassen er virkelig forbløffende for en så liten høyttaler. Høyttaleren oppgis til å ha en nedre grensefrekvens på 53 Hz, og det er sannsynligvis korrekt!

Harman/Kardon Omni 20

Omni 20 ligner sin lillesøster på en prikk, men i stedet for en lakksort kule er den større modellen en likeså perfekt elipseform, og den spiller i stereo. Lydmessig er Omni 20 og Omni 10 to alen av samme stykke. Gjengivelsen er overraskende klar og ren, og bassen går dypt i forhold til det meget lille kabinettet. Til gjengjeld er ingen av dem gearet til å spille opp til fest.

Les hele testen av Harman/Kardon Omni 10 på Lyd & Bilde

Les hele testen av Harman/Kardon Omni 20 på Lyd & Bilde

Sonos Play:1 og Play:5

Mesteren av multiromslyd

Glimrende lyd til prisen, kombinert med det suverent største antall av strømmetjenester og en gjennomarbeidet programvare sikrer ledelsen.

Sonos har ikke oppfunnet multiromslyd, men har i hver fall vært den ubestridte kongen i kategorien gjennom et tiår. Sonos har benyttet disse 10 årene på å perfeksjonere brukeropplevelsen – og det har lykkes! Tilkoblingen er i særklasse enkel, og tar under et minutt. Appen er lekker og gir en lyst til å spille mer musikk. Og et utvalg av strømmetjenester som overgår alt, setter prikken over i-en.

Sonos har et bredt modellutvalg som blant annet inkluderer en trådløs subwoofer, en lydplanke og en forsterker som kan benyttes sammen med et eksisterende par høyttalere. Sonos støtter et kolossalt antall av strømmetjenester, og flere føyes løpende til. I Skandinavia er Spotify, Wimp, Wimp HiFi, TC Play og YouMusic de mest interessante.

Sonos Play:1

Play:1 er den fysisk minste i testen. Den fyller som en CD-boks på høykant. Høyttaleren er beskyttet mot fukt, så den kan for eksempel brukes på baderommet. Play:1 kan brukes alene, samlet i et stereosett, eller man kan kombinere to med Sonos lydplanke og subwoofer til et trådløst 5.1 surroundsett.

Lyden er overraskende fyldig. Dypbass er det av naturlige årsaker ikke noe av, men resten er så varm og vel avbalansert at man ikke tenker over det som mangler. Det er faktisk snakk om riktig hi-fi, og utvalget av strømmetjenester og en gjennomarbeidet brukeropplevelse demonstrerer at Sonos fortsatt er først på multirom.

Sonos Play:5

Sonos største selvstendige høyttaler kan akkurat som de øvrige store modellene i testen, spille i stereo. Lydbildet er åpent og detaljert. På næropptak av sang kommer både leppelyder og det å trekke pusten med. Komplekse stykker mestres forbløffende godt. Eneste minus er en litt skarp topp. Bassen er fin, men har naturlige begrensninger. Skal man få buksebena til å blafre har Sonos en subwoofer, som til gjengjeld koster nesten dobbelt så mye som Play:5.

Sonos Play:5 leverer testens nest beste lyd. Grensesnittet er det mest gjennomarbeidede, oppsettet enkelt og utvalget av strømmetjenester er suverent. Og det uten å koste mer enn de andre store høyttalerne i testen. Det er blitt stor konkurranse på multiromslyd, men Sonos står distansen.

Les hele testen av Sonos Play:1 på Lyd & Bilde

Les hele testen av Sonos Play:5 på Lyd & Bilde

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.