Blant TV-apparatene er 4K, eller Ultra-HD som det egentlig heter, en trend som kommer sterkt. På PC-en kan man jo ha hvilken oppløsning man vil, så det er nesten litt merkelig at det ikke har slått gjennom der enda. Men det kommer tross alt flere skjermer som også begynner å komme ned i pris.

Så hva skal man ha 4K til?

En stor fordel ved vanlig kontorarbeid er at man kan ha flere sider av et Word-dokument oppe, eller et enormt Excel ark, med fullstendig skarp tekst. Eller kanskje enda mer anvendelig, det å kunne ha to eller flere vinduer ved siden av hverandre.

En ulempe er at selv om alt er skarpt så er det unektelig bitte lite. En løsning er å la operativsystemet skalere opp alt en anelse, men da kan man ikke lenger ha like mye på skjermen samtidig.

Skal man redigere bilder er høy oppløsning absolutt en stor fordel. Vil man se på detaljer i 100 prosent skala ser man mye mer av bildet og slipper å flytte rundt like mye. Selv om man zoomer ut ser man langt flere detaljer og oppdager problemer som er lette å overse på en standardoppløst skjerm.

Prisgunstig eller profesjonelt

I denne testen har vi delt inn skjerme i to distinkte prisnivåer. Dels de billigere skjermene som har en akseptabel bildekvalitet, noe som diskvalifiserer de billigste skjermene som først og fremst er til for kjapp spillgrafikk. Da havner prislappen et stykke under 10.000 kroner. Dels mer påkostede skjermer som koster to eller tre ganger så mye. Så hva er det man betaler ekstra for? Dels en større skjermstørrelse som gjør at teksten blir lettere å lese. Dels har de støtte for fargegjengivelse på proffnivå samt at de har kalibreringsmuligheter og innstillinger som er et must for de som jobber med bilderedigering.

Testkriterier

Vi ba produsentene om dataskjermer med UHD-oppløsing som dessuten hadde bra bildekvalitet. Det diskvalifiserte alle de billige skjermene på markedet. Dessuten ville vi se hva forskjellen var mellom de virkelig dyre og de i mellomsegmentet. Vi tok derfor inn tre modeller i hver kategori. Utover å bedømme håndtering og ergonomi satte vi poeng for ekstrafinesser som minnekortlesere og USB-porter.

Skjermene ble koblet til en iMac Retina som også kan drive en ekstern 4K skjerm, og hvor Mac-ens egen skjerm ble benyttet som referanse. Skjermene ble målt med fargemetningsinstrumentet Xrite i1Pro hvor vi kontrollerte lysstyrke, kontrast, fargetemperatur og fargeforskjeller mot et idealbilde. Til slutt satte vi en totalkarakter som er mer en totalbedømmelse enn et gjennomsnitt av delkarakterene.

Les hele testen på Lyd & Bilde.

 

Acer S277HK

 

Lite fleksibel, men fargeekte

Holder man seg til UHD-oppløsning får man et utmerket bilde til prisen, men håndteringen er tvilsom.

Det første inntrykket er at det er en meget pen skjerm man gjerne har på skrivebordet, men dessverre kan man ikke justere høyde eller vinkel i det hele tatt. Og det er synd at man ikke får noen USB-porter. Til å være en billig konsumentskjerm må vi si at vi er imponert over den utmerkede fargegjengivelsen. Direkte ut av kartongen er den meget bra, og legger man litt jobb på innstillingene kan man få imponerende bra resultat. Derimot kan man ikke kjøre vanlig HD-materiale, for det blir uskarpt.

Les hele testen av Acer S277HK på Lyd & Bilde.

 

Asus PB279Q

 

Fleksibel og rask

En prisgunstig skjerm der de mange fordelene vel veier opp noen enkelte svakheter.

Skjermen ser kanskje ikke så kul ut, men den er desto mer praktisk. Den kan justeres i alle ledd for å få bra ergonomi samt at man slipper både reflekser og flimmer fra skjermen. Man får mange innganger for bildekilder, men dessverre ingen ekstra USB-porter. Fargegjengivelsen er så bra at den ikke krever noen justering, men kontrasten bør man legge litt tid på for å få opp. Skjermen er dessuten en av de kjappeste. Generelt sett en bra og meget prisgunstig skjerm.

Les hele testen av Asus PB279Q på Lyd & Bilde.

 

BenQ BL3201PT

 

Praktisk, men ujevn

Meget hyggelig å bruke til hverdags, men til fargekritisk jobbing strekker den ikke til.

Til hverdags er det en riktig hyggelig skjerm å bruke, med en pen fot og mange justeringsmuligheter for en bekvem betraktningsvinkel. Vi liker også fjernkontrollen for innstillinger, USB-porter som er enkelt å komme til og minnekortleser. Dessverre er både lysstyrken og fargegjengivelsen for inkonsekvent for å få toppkarakter. Den duger altså ikke til profesjonell bildebehandling, men er det mindre viktig kan skjermen likevel være et bra valg.

Les hele testen av BenQ BL3201PT på Lyd & Bilde.

Dell Ultrasharp UP3214Q

 

Påkostet og proff

En litt vel seig prislapp, men bildekvaliteten er utmerket om man ikke er følsom for flimmer.

Dette er Dells flaggskipsskjerm og man merker at det er lagt ned jobb på å tilfredsstille kresne grafikere. Skjermen støtter Adobe RGB og kommer fabrikkalibrert til utmerkede nivåer. Og benytter man den medfølgende programvaren blir det enda bedre. Dessuten har den mange avanserte innstillinger, men er likevel lett å bruke. Vi liker også minnekortleseren og USB-portene. Er du følsom for flimmer kan du imidlertid få problemer. Og prislappen har virkelig dratt i vei.

Les hele testen av Dell Ultrasharp UP3214Q på Lyd & Bilde.

 

Eizo Flexscan EV3237

 

Kanonbilde for entusiaster

En praktisk skjerm med en fantastisk bildekvalitet som imidlertid savner proffens standarder.

Til tross for at dette ikke er Eizos skjerm for grafikere er bildekvaliteten virkelig på topp. Den hadde den beste fargegjengivelsen og blant den beste kontrasten i testen. Så lenge man ikke må ha støtte for Adobe RGB kan den derfor likevel anbefales for bilderedigering. Skjermen er dessuten behagelig å se på da den er flimmer- og refleksfri og kan justere lysstyrken etter rommet. Skal man klage på noe så er det at skjermen ikke kan vris eller roteres. Og det er ikke snakk om en direkte billig skjerm.

Les hele testen av Eizo Flexscan EV3237 på Lyd & Bilde.

 

Samsung U32D970Q

 

Fargeekte, men kontrastsvak

Proff skjerm med utmerket fabrikkalibrering hvor kontrasten er dens eneste svakhet.

Samsung har levert en riktig proff skjerm som føles riktig på alle måter. Ergonomien er meget bra med mange justeringsmuligheter og en både flimmer- og refleksfri skjerm. Den eneste innvendingen er USB-portenes plassering. Egen programvare følger med for å kalibrere skjermen, men den leveres faktisk mer eller mindre perfekt innstilt fra fabrikken. Kjedelig nok er kontrasten bare middelmådig og svartnivået noe høyt. Ellers hadde det uten tvil vært testen beste skjerm.

Les hele testen av Samsung U32D970Q på Lyd & Bilde.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.