Apple MacBook er kanskje den minste bærbare pc-en vi noensinne har testet. Og det er først når man har den i hånden at man oppdager hvor liten og lett den faktisk er.

Skjermen er på 12 tommer og kommer med en oppløsning på 2304 x 1440 bildepunkter. Til tross for den begrensede plassen har Apple fått plass til et tastatur i full størrelse. Forskjellen er at trykkmotstanden er mindre og tastene større enn vi er vant til, noe vi skal komme tilbake til senere. Foran tastaturet sitter touchpaden, som til og med er større enn den som sitter på en MacBook Pro og som dessuten byr på Apples nye Force Touch-teknologi, som vi også kommer tilbake til.

At den kommer med Intels Core M-prosessor innebærer at MacBook-en ikke har noen vifte. Og porter og kontakter har den nesten heller ikke!

På høyre side sitter en 3,5 mm minijack-kontakt til hodetelefoner, mens vi på venstre side finner den ensomme USB-C porten som både brukes til opplading og er maskinens eneste fysiske tilkoblingsmulighet.

Skjerm

Bildekvaliteten er glimrende, akkurat som den pleier å være på Apples Retina-skjermer. Skjermen er lyssterk og skarp med god naturlig fargemetning, og selv om det ikke er snakk om den absolutt beste skjermen vi har sett på en bærbar, er resultatet likevel ganske imponerende. Særlig med tanke på at Apple, for å gjøre skjermen og dermed maskinen så tynn som mulig, har brukt et LED-panel som bruker 30% mindre strøm enn noen annen MacBook-skjerm.

Tastaturet på Macbook 12 (under) sammenlignet med Macbook Air 11 (oppå).
Tastaturet på Macbook 12 (under) sammenlignet med Macbook Air 11 (oppå).
Force Touch

For å spare plass er dataens pekeflate (touchpad) ikke lenger mekanisk. I stedet bruker Apple den tidligere nevnte Force Touch-teknologien, som dels kan registrere hvor hardt brukeren trykker med fingeren på pekeflaten, og dels kan gi fysisk tilbakemelding (såkalt haptisk feedback), slik at det føles akkurat som om man klikket på en bevegelig mekanisme. Den følelsen er faktisk så realistisk at man først forstår at pekeflaten ikke beveger seg hvis man prøver å trykke på touchpaden når dataen er slukket, og ikke får noe feedback.

Tastatur

Tastaturet krever en viss tilvenning, da tastene sitter meget tett og trykkmotstanden nærmest er ikke-eksisterende. Det er selvfølgelig noe som skyldes at maskinen skal være så tynn som mulig, og for å kompensere for den manglende taktile følelsen av tastene er de til gjengjeld blitt 17% større enn på alle tidligere MacBook-modeller. Vi synes faktisk at det gjør tastaturet mer treffsikkert, og vi tror at Apple sakte, men sikkert kommer til å pensjonere den gamle tastatur-typen til fordel for den nye.

Den nye USB-C-kontakten som Apple er tidlig ute med å bruke.
Den nye USB-C-kontakten som Apple er tidlig ute med å bruke.
USB-C

MacBook-en kan bare kobles sammen med omverdenen via USB-C, som brukes både til lading og til å koble dataen til alle typer eksterne enheter, fra harddisker til skjermer med UHD-oppløsning.

Naturligvis har Apple samtidig med MacBook lansert en håndfull egne adaptere – for eksempel en som inneholder både HDMI-, USB 3- og USB-C-port. Disse er imidlertid dyre (779 kroner for den nevnte), og vi regner som sikkert at det snart vil komme billigere alternativer fra tredjepartsleverandører, all den tid at også andre datamaskin-produsenter forventes å gå over til USB-C standarden i en nær fremtid.

Intel Core M

MacBook-ens absolutt største svakhet er Intels Core M-prosessor, som har levert lite imponerende resultater de få gangene vi har støtt på den tidligere. I Benchmark programmet Geekbench 3 får vi et resultat på 2.407 (single-core) og 4.612 (multi-core), noe som er en god del bedre enn da vi testet Asus Zenbook UX305 (1.976 og 3.479), og i Browsermark 2.1 får den 5.073 poeng, som er langt fra katastrofalt.

Til vanlig bruk er MacBook-en rask nok til å være akseptabel. Vi har stresstestet den ved å åpne og bearbeide store filmer i iMovie, InDesign og Photoshop, og konklusjonen er at maskinen nok er litt langsommere på alle punkter enn den typiske MacBook Pro. Men så lenge man ikke jobber med et meget høyt antall voldsomt store dokumenter, henger nye MacBook godt med.

Konklusjon

Oppsummert er Apples nye MacBook en usedvanlig lekker, ekstremt slank og lett bærbar datamaskin. Den er litt for svak til å fungere som hoved-arbeidsstasjon, til gjengjeld er den akkurat så liten og lett å ha med seg som et nettbrett, og til den typen bruk vil ikke mangelen på tilkoblingsmuligheter bety så mye.

Egentlig er nok prisen det største hindret for de fleste brukere, for den nye MacBook er dyr, så du skal være en meget dedikert Apple-fan, med en uhelbredelig trang til å prøve det aller nyeste, for at det være et poeng å bruke så mange penger på den nye MacBook-en.

Les også:
L&B-test: Mer nettbrett enn pc
Skap din egen virkelighet
Hardhudet fra LG  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.