Har man først lånt ørene til ekte high-end-lyd, vil man ikke tilbake. Lyd med en sånn oppløsning og nærhet, at den nærmest spjærer en usynlig duk i luften som separerer oss fra himmelriket. Men det kan ofte være en komplisert og dyr affære å matche sammen riktig utstyr, og mange kommer aldri i mål.

På den andre siden er det pokker så vanedannende med trådløse lydprodukter også. Bort med støvsamlende høyttalerkabler og klumpete forsterkere, og si hei til en hverdag hvor du bare trykker ”play” på PC-en eller mobiltelefonen, og lyden kommer ut av høyttalerne uten en eneste kabel imellom dem. Men slike produkter er vanligst i de rimeligere prisklassene, og lydkvaliteten er derfor deretter.

Så kom Dynaudio med sin Xeo høyttalerserie , som slo beina under myten om at trådløse lydprodukter ikke kan tilfredsstille hardbarka lydentusiaster. Mellomklassehøyttalere bygget rundt Excite-serien, men med forsterkning på innsiden og trådløs overføring av lyden. Vellydende høyttalere som appellerer til mange.

Trådløs Focus-serie

Men som jeg skrev da jeg testet gulvhøyttaleren Xeo 5 i 2012, så var ikke bassen helt stram nok, og jeg ønsket at Dynaudio i fremtiden ville lage trådløse versjoner av sin dyrere Focus-serie. Vel, mine bønner har blitt hørt! For nå har Focus XD kommet, som er nettopp trådløse varianter av den påkostede Focus-serien. Gitt at du kjøper en Xeo Hub ved siden av, til 2.495 kroner ekstra.

600 XD er den digitale og potensielt trådløse versjonen av den passive Focus 340 , som undertegnede falt hardt for da den ble testet i L&B nr 3 2012. Superb oppløsning og glimrende tonal balanse, hvis eneste svakhet var at den krevde sitt av forsterkeren, og kunne fort låte kjedelig om den ikke fikk nok kraft.

Med 600 XD har Dynaudio tatt tak i dette, og utstyrt hver høyttaler med ikke én, ikke to, men hele fire forsterkere på 150 watt hver. Én forsterker til hvert høyttalerelement, med en total effekt på 600 watt pr. høyttaler.

Vanedannende

Dynaudio Focus 600 XD er vanedannende, og når de har sagt seg villig til å ta imot det trådløse signalet, er det ingenting som står i veien mellom deg og total musikkglede. Du slipper å lete etter den perfekte forsterkeren, da alt er innebygd i høyttalerne. Du trenger bare en datamaskin, CD-spiller eller TV som lydkilde tilkoblet digitalt til den trådløse senderen, og lydnivået styres med høyttalernes fjernkontroll. Ønsker du aller høyeste digitale oppløsning, må du koble til med digital koaksialkabel, men vi føler egentlig ikke det er nødvendig. Høyttalerne låter supert trådløst med 96 kHz oppløsning.

Lyden er åpen og luftig, stereoperspektivet er storvokst og psykoakustisk ”riktig” plassert, og den dynamiske kontrasten er rett og slett imponerende. Stemmegjengivelsen er ekstremt bra!

Det er ikke den ting høyttalerne ikke tar på strak arm, bortsett fra å blåse deg døv med lydtrykk over smertegrensen. De spiller høyt, men utfordrer ikke de mest rocka i dette henseendet. Men hva gjør vel det, når de er så bra på alt annet?

Over dobbel pris av sine passive brødre. Men likevel verdt hver krone. Ikke minst fordi du slipper å bruke penger på forsterker.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.