I dag er en forsterker uten digitale innganger ansett som sært, også i high-end-segmentet. Man forventer å kunne koble TV, mediaspiller, spillkonsoll og PC digitalt til forsterkeren. Hegel har for lengst tatt konsekvensen av dette, og på baksiden av H360 finner vi hele tre optiske innganger, i tillegg til en koaksial. En asynkron USB-inngang mottar det digitale lydsignalet fra PC-en og støtter så godt som alle oppløsninger i praksis: inntil 24-bit / 192 kHz PCM, samt det mye særere og sjeldnere DSD-formatet opptil 5,6 MHz (DSD128 = 128 x CD-oppløsning).

Strømming

Men Hegel har tatt den enda et steg lenger, med å implementere musikkstrømming. Ikke bare AirPlay, som alle Apple-brukere digger, men også den mer universelle DLNA-protokollen. Takket være denne kan du strømme musikk direkte og trådløst fra mobiltelefonen eller PC-en, helt uavhengig av merke og operativsystem.

Først og fremst lydkvalitet

Det er likevel ikke først og fremst de digitale tilkoblingsmulighetene som skaper en forsterker. Derimot er lydkvaliteten det aller, aller viktigste. Og gjerne en god mengde kvantitet også, ikke bare for å kunne spille høyt når det gjelder, men også for å ha stålkontroll helt nede i dypbassområdet også når man spiller lavt. Musikksignalet er komplekse saker å gjengi, selv innenfor forsterkerens komfortsone.

Den nye H360 skal overta jobben etter den glimrende H300, som vi i 2012 ga stående applaus og toppkarakter. Denne har vært en referanse i prisklassen rundt 30.000 kroner siden, på grunn av sitt ærlige vesen og «bulende muskler». Men da H160 i fjor pensjonerte den tidligere referansen rundt 20.000 kroner, nemlig H200, så fikk Hegel et aldri så lite problem. For, selv om ikke H160 med sine 2 x 150 watt ikke hadde samme muskuløse uttrykk som H300, hadde den derimot en raskere og åpnere avlevering av transientene fra mellomtoneregisteret og oppover i overtonene. Som også ga en mer pustende gjengivelse av bassinstrumenter. Og siden man ikke kan godta at en dyrere forsterker gjør noe annet enn å gruse sin lillebror på alle områder, var tiden inne for H300 å gi stafettpinnen videre.

Forsterkeren i praksis

H360 er Hegels beste integrerte forsterker noensinne. Det sier ikke rent lite, da de har hatt flere opp gjennom historien som nærmest har fått oss til å måpe. Men ingen av dem har hatt denne sinnssyke basskontrollen, kombinert med en nesten magisk finkornethet i overtonene. Kort sagt kombinerer den styrken fra H300 og hurtigheten og luftigheten fra H160, og er rett og slett et råskinn med eleganse.

Ulempen er at med høyere kvalitet følger en høyere pris. Med en prislapp på 39.000 kroner kan vi ikke lenger dra frem klisjeer som «bang for the buck» og «røverkjøp», som med tidligere referanser til 20.000 kroner. Prisen er nå godt opp mot high-end-merket, og da blir kravene til lydkvalitet desto høyere. I denne prisklassen er ikke Hegel alene om å tilby både kraft og raffinement i samme pakke, likevel er det ingen tvil om at forsterkeren innfrir og vel så det – på alle punkter.

At H360 er en kanonbra forsterker, er hevet over enhver tvil. Og pluss i boka for AirPlay og DLNA-strømming!

 

Les hele testen hos Lyd & Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.