Flere advokater med bakgrunn i verdipapirhandel reagerer på Cooks epost. De mener Apple-sjefen kan ha brutt regler som er ment å sikre rettferdighet i markedet.

- SEC vil garantert ønske å se på dette, sier Thomas Gorman, partner i advokatfirmaet Dorsey & Whitney til Marketwatch.com.

New York Stock Exchange, har i likhet med Oslo Børs, regler som skal sikre at informasjon som kan påvirke kursene opp eller ned, skal nå markedet samtidig.

Spørsmålet etter mandagens epost fra Cook til tv-personligheten Jim Cramer er om alle markedsaktørene fikk tilgang informasjon samtidig

- Betryggende

I eposten, som ble lest på luften, skrev Cook at antall Iphone-aktiveringer har steget de siste ukene. Dette til tross for økede bekymringer rundt økonomien i Kina og myndighetenes tiltak for å senke verdien av den kinesiske valutaen Yuan. Cook skrev også at Apples App Store under markedsuroen i Kina hadde sin beste periode for året.

- Jeg kan selvsagt ikke forutse fremtiden, men resultatene så langt i kvartalet er betryggende, skrev Cook ifølge finansnettstedet Marketwatch. Cooks uttalelser ble også tweetet av en CNBC reporter kort tid etter at eposten ble lest på luften.

Thomas Gorman mener det amerikanske børstilsynet SEC kommer til å kontakte Apple for å for klarhet i hvilken kontekst som var bakgrunn for Cooks kommentarer.

Sosial medier-utfordringer

Advokat Bill Singer mener SEC er nødt til se på Cooks epost for å avgjøre om han har gått for langt i eposten. Singer, som selv har en blogg, sier SEC lenge har slitt med å lage regler som passer inn i en tid med sosiale medier.

Mens New York-børsen sank som en sten mandag, valgte Apples konsernsjef Tim Cook å svare på spørsmål om selskapet i en epost til den profilerte tv-personligheten Jim Cramer.

Cramer er programleder på kabel-stasjonen CNBC, som har tett dekning av aksjemarkedene verden over, med et spesielt fokus på Wall Street.

I utgangspunktet er amerikanske medier ikke omfattet av børsreglene som skal sikre lik tilgang til informasjon. Men fordi Cramer også forvalter en en aksjeportefølje, kan det påvirke saken. Ifølge nettstedet TheStreet, hvor Cramer er styreleder, har han Apple-aksjer i denne porteføljen.

Mandag var Apple-aksjen blant de mest volatile. Aksjen ble på det laveste handlet til 94,87 dollar og på det høyeste 108,80 dollar.

Apple bekrefter eposten fra Cook til Cramer, men vil ikke svare på spørsmål om saken. Det er også uklart hvor lang tid det gikk fra Cramer fikk eposten til den ble lest på luften. SEC har så langt ikke svart Marketwatch om de vil sette igang undersøkelser.

SE OGSÅ: Forsker levde med de norske soldatene i halvannet år. Funnene hennes vekker oppsikt internasjonalt.

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.