(DN/Berlin): Som den første av de store elektronikkgigantene holdt Sony onsdag ettermiddag sin store produktlansering under IFA-messen i Berlin.

Det som for mange fanget øyet mest var nok Xperia Z5 Premium, en smarttelefon med en 5,5 tommer stor skjerm som har ultra-hd oppløsning. Ultra-hd kalles ofte også 4K eller UHD.

Det betyr at skjermen har en oppløsning på 3840x2160 bildepunkter, mens de tv-ene de fleste av oss har i stuen har 1920x1080 bildepunkter.

Sony lanserte også to andre versjoner av Xperia Z5. X5 Compact har 4,6 tommer stor skjerm og Xperia Z5 har 5 tommer stor skjerm. Disse har ikke UHD-skjerm.

Berlin, 2. sept, 2015: Sony satser på farger. De nye telefonene kommer i både gull og speilblank (t.v.).
Berlin, 2. sept, 2015: Sony satser på farger. De nye telefonene kommer i både gull og speilblank (t.v.). (Foto: Magnus Eidem)
Kamera

Sony har utviklet en helt ny bildefangstbrikke til Z5-telefonene. Kameraet på Z5-telefonene skal kunne ta fokus på bare 0,03 sekunder, noe som er en soleklar verdensrekord dersom det stemmer.

Den nye bildebrikken tar bilder i 23 megapiksler størrelse og har en ny innebygget teknologi som skal gi muligheten til å zoome digitalt i bildet med inntil 5x uten å miste for mye detaljer. Å zoome digitalt betyr egentlig at man beskjærer bildet i stedet for å la en linse gjøre zoomingen. Forskjellen fra å forstørre et ferdig bilde er at kameraet ved digital zooming gjør en del forbedringer av bildet man ikke kan gjøre i ettertid.

Sony oppgir at den nye bildebrikken også gir skarpere bilder i lite lys, men de oppgir ingen konkrete mål på dette.

Som tidligere har Sony fortsatt en eget kameraknapp på siden av telefonene.

Batteri

Sony ønsker gjerne å være best på batteritid av Apples konkurrenter, men hittil har telefonene deres vist seg å ikke holde lenger enn de fleste andre over tid.

På Z5 loves det to dager mellom hver lading, men det lovte Sony med Xperia Z3+ også for et halvt år siden, uten at det stemte helt. La oss håper det stemmer nå.

Berlin, 2. sept, 2015: Xperia Z5-telefonene har en fingerskanner bygget inn i på-knappen.
Berlin, 2. sept, 2015: Xperia Z5-telefonene har en fingerskanner bygget inn i på-knappen. (Foto: Magnus Eidem)
Design

Sonys designuttrykk er likt de foregående generasjonene, men det er to viktige nyheter. Den aller viktigste er at Sony omsider introduserer en fingerskanner i på-knappen.

En kjapp demo av skanneren på Sonys stand her på IFA-messen viser at skanneren er både presis og rask.

Et annet designelement er at bakdekslene fortsatt er i glass, men at glasset nå er frostet. Dette gir langt mindre gjenskinn og mye bedre kontakt med hendene.

Sony Xperia Z5 Compact og Xperia Z5 blir tilgjengelig i oktober, mens Xperia Z5 Premium kommer i butikkene i november i år. De to største utgavene kommer også som dobbelt-sim varianter for de som har behov for å bruke mer enn en operatør.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.