I en stor felleseuropeisk kontrollkampanje av sivile droner ble det avdekket at så mange som 92 prosent av dronene hadde større eller mindre mangler i forhold til regulatoriske forhold.

En drone er en ubemannet, fjernstyrt flyvende enhet. I undersøkelsen ble 79 ulike modeller fra profesjonelle droner til rene leketøy undersøkt.

I Norge er det Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som regulerer bruk av flyvende droner. 51 prosent av dronene hadde tekniske avvik.

- Dette er et høyt tall. Vi oppfordrer derfor norske importører til å være mer bevisste de kravene som stilles til radioutstyr. Importører og forhandlere er forpliktet til å forsikre seg om at utstyret de selger, faktisk er laget for det europeiske markedet. De må sjekke at utstyret er CE-merket og at det følger med samsvarserklæring der produsenten erklærer samsvar med R&TTE-direktivet, sier senioringeniør Paul-Erling Lia i Nkom.

R&TTE-direktivet er det europeiske Radio- og teleterminaldirektivet. I tillegg til de tekniske avvikene var det svært utbredt med manglende eller feil merking av dronene, noe som fikk feilprosenten opp i 92 prosent.

Sikkerhet

Salget av droner vokser raskt, og bruken både innen profesjonell og privat sammenheng får stadig nye anvendelser. I tillegg til ren flymoro kan droner brukes til alt fra sjekking av takrenner til flyfoto og befaringer. For at det ikke skal oppstå ulykker må dronene følge et regelverk, både for lufftraffikk og radiobruk. For eksempel er det et krav at man alltid skal ha øyekontakt med dronen.

- Det er særlig viktig at droner ikke forstyrrer eller truer lufttrafikken, sier Lia.

Dersom droner brukes til kommersielle formål, må man ha tillatelse fra Luftfartstilsynet, som for tiden holder på med å revidere det operative regelverket.

- Det har vært en del uheldige tilfeller - blant annet under brannen i Lærdal, hvor droner forstyrret redningsarbeidet. I sommer var det også et tilfelle der en som opererte en drone, mistet radioforbindelsen med den, slik at den faktisk fløy gjennom et vindu på politistasjonen i Arendal, avslutter senioringeniør Paul-Erling Lia.

Les også:
Personlig paparazzi d2Plus  (DN+)
Reklamebyråer fikser boligsalget  
Droner gir bedre journalistikk dnPlus (DN+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.