Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) fastslo i en dom 12. januar at arbeidsgivere under bestemte vilkår kan lese private chat- og epostmeldinger som ansatte sender i arbeidstiden.

- EMDs frifinnelse av Romania for menneskerettsbrudd innebærer ikke at Norge må endre sine nasjonale regler for når arbeidsgiver har lov til å gjøre innsyn i epost og chattlogg. Endring av nasjonale regler er først og fremst aktuelt hvis et land blir dømt for brudd på menneskerettighetene av EMD, sier Datatilsynet i en pressemelding tirsdag.

- Når et land blir frifunnet for menneskerettsbrudd, trenger ikke andre land å gjøre sine nasjonale regler mindre strenge, heter det.

Dommen fra EMD gjaldt et spørsmål om Romania hadde krenket menneskerettighetene til en rumensk statsborger. Klageren mente at den rumenske staten, i form av rumenske domstoler, hadde krenket hans rett til vern av egen korrespondanse ved å tillate føring av en chattelogg som bevis i en oppsigelsessak og å godkjenne oppsigelsen som gyldig. EMD kom etter en helhetlig vurdering til at det ikke hadde skjedd noe brudd på klagers menneskerettigheter.

- EMD sier eksplisitt i saken at mange arbeidsgivere tillater eller godtar noe personlig bruk av jobbens datautstyr. Under slike betingelser, sier domstolen, vil saken stille seg annerledes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Vi ser en varig strukturell endring

Venter økt oljelagring til sjøs

Nordsjøoljen over 30 dollar

Se DNTV: - Lav oljepris slår ikke direkte inn på finanspolitikken i Norge

- Lav oljepris slår ikke dirkete inn på finanspolitikken i Norge
Men på sikt vil norske politikere i større grad enn før måtte velge mellom et tollbeskyttet landbruk og for eksempel eldreomsorg og skole, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt.
02:25
Publisert: