Tirsdag kom den London-baserte tenketanken International Institute for Strategic Studies (IISS) med sin årlige rapport om forsvarsstyrker verden over. Der skriver IISS at det blir stadig enklere for ikke-statlige grupper å skaffe seg teknologi til militær bruk, og at dette gjør at den militære maktbalansen i verden blir stadig mer kompleks.

Samtidig trekker tenketanken fram at Russland og Kina jobber målbevisst med å modernisere sine forsvar, og at de to landene er «stadig mer aktive i utviklingen og bruken av avansert militært utstyr».

– Tidligere har vi følt at vestlige land var mestere i ny teknologi og hadde et stort teknologisk forsprang, enten over sammenlignbare motparter eller over ikke-statlige aktører. Nå minker dette teknologiske overtaket, sier IISS-direktør John Chipman til nyhetsbyrået AFP.

Chipman poengterer at militærmakt i det 21. århundre ikke bare handler om fly, stridsvogner og skip, men også om kyberteknologi, kybervåpen og droner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.