April er tradisjonelt måneden da de første nye TV-modellene kommer for salg. Ut med de gamle 2015-modellene, inn med de nye og friske 2016-modeller! Denne våren blir kanskje ekstra frisk i så måte, da det er mye nytt å snakke om: Etter noen år på markedet har 4K-teknikken endelig blitt moden. Et nytt 4K Blu-ray format er i anmarsj, og vi har fått en ny videostandard (HDR) som ikke bare sørger for høyere oppløsning, men også gnistrende kontrast og glitrende farger.

Det er i det hele tatt mye å glede seg til!

Du kan lese mer om alle de nye modellseriene nederst i saken.

UHD er blitt modent, 3D fases ut

TV med Ultra HD oppløsning (3840 x 2160 piksler) er ikke lenger noe «nytt». Etter tre år på markedet er teknikken i ferd med å bli allemannseie, og de som ikke har en UHD TV allerede, vil med stor sannsynlighet velge det på sin neste TV. Det er ingen grunn til å la være: Prisene har sunket betraktelig, og du kan kjøpe en fullverdig 55-tommer UHD TV for godt under 10.000 kroner. Full HD TV-ene vil fortsatt eksistere i de rimeligste prisklassene, men de fleste av disse er fjorårsmodeller som går et år til, før de fases ut.

Samtidig må vi si takk og farvel til 3D på mange årets modeller. Produsenter som Samsung og Philips har allerede valgt å fjerne finessen. Selv om 3D fortsatt nyter stor popularitet i kinoverdenen, er den «ikke noe forbrukerne etterspør til hjemmebruk» ifølge bransjen. Det at 3D ikke er del av den nye UHD Blu-ray standarden ble nok en spiker i kista for videre satsing på formatet.

Men ingen grunn til å felle tårer: Parallelt med at gammel teknikk fases ut, er TV-produsentene fullt i gang med lansere neste generasjons UHD TV!

HDR

Den hotteste trenden på TV-fronten i år er definitivt Ultra HD med High Dynamic Range. Dette er et begrep du må være forberedt på å høre mye om i 2016. Vi snakker om en moderne videostandard, som gjør TV-skjermen i stand til å vise flere gråtoner og fargenyanser, kombinert med langt høyere kontrast og lysstyrke enn tidligere var mulig. Dette kan oversettes til mer virkelighetstro bilder.

Mens Ultra-HD ga oss flere piksler, handler HDR om «bedre piksler». Frem til nå har TV-ene på markedet vært basert på en gammel, helgarderende videostandard kalt REC 709 som går helt tilbake til bilderørs-TV-ens dager. Den definerer blant annet en maks lysstyrke (100 nits), og 8 bits farger som begrenser antall farge- og grånyanser i bildet. HDR er laget for å ta oss inn i fremtiden, med 10 bits fargeoppløsning og en lysstyrke på 1000 nits eller mer. Hvilket kan oversettes til over en milliard sømløse fargenyanser og livaktig, blendende lysstyrke fra sollys, flammer, eksplosjoner og lignende.

Definisjonen på en ekte HDR TV

Når sant skal sies, har noen av de beste TV-ene på markedet hatt evnen til å vise HDR en stund allerede. De første HDR TV-ene ble lansert på CES-messen i januar 2015. Problemet frem til nå har vært mangelen på en skikkelig standard. Men så sent som i desember 2015 kom TV-bransjen frem til et sett spesifikasjoner de kunne være noenlunde enige om: Ultra-HD Premium.

Bak Ultra HD Premium-standarden ligger en rekke krav som TV-en må oppfylle for å kunne være en vaskeekte HDR-TV.  Aller viktigst er kravet til lysstyrke og kontrast, som må være 1000 nits eller mer for en LCD-TV, mens en OLED-TV kan nøye seg med 540 nits eller mer for å oppfylle de samme kravene. Utover det må ha skjermen være i stand til å vise et visst fargespekter (90% av DCI P3 fargerommet) og støtte den nyeste HDMI-standarden 2.0a. 

HDR til forvirring

Kravene kan være verdt å merke seg først som sist, for TV-produsentene har som vanlig klart å skape stor forvirring rundt HDR. Akkurat som man opplevde med Ultra HD og Full HD/HD ready da det først ble lansert, ser vi en tendens til å misbruke begrepet og feste det til TV-er som ikke nødvendigvis oppfyller kravene. Det som i utgangspunktet skulle være forbeholdt toppmodeller med svært god kontrast og lyskontroll, har blitt utvidet til å gjelde også rimeligere modeller, med tilnavn som «HDR Ready», «HDR+», «HDR Pro» og lignende. Det behøver ikke nødvendigvis være negativt, da selv rimeligere TV-er kan dra nytte av økt kvalitet på signalet de får inn. Men hvor godt en slik «HDR light» versjon holder mål mot en ekte HDR Premium TV, får vi først vite når vi har hatt dem på testbenken.

Smart TV: Brukervennlighet blir stadig viktigere

TV er ikke lenger bare en passiv tittekasse. Det har blitt en interaktiv underholdningsplattform på lik linje med mobilen, hvor apper som Netflix og YouTube er blitt vel så viktige (i mange tilfeller enda viktigere) enn tradisjonell kringkasting.  Faktisk ligner TV-ens brukergrensesnitt stadig mer på smartmobiler, med sine apper og interaktive finesser.

Det stiller enda høyere krav til minne, prosessor og lagringskapasitet. I tillegg må TV-produsentene jobbe enda hardere med god software som syr det hele sammen til en god brukeropplevelse. Her var det store forskjeller blant fjorårets TV-modeller, og vår spådom er at de bare blir større i år. Her har de store produsentene som LG og Samsung en naturlig fordel mot de mindre ressurssterke leverandørene. Samtidig ventes det at en oppgradert Android TV plattform (6.0) kan føre til økt konkurranse på smart TV-fronten.

Guiden

Årets TV-guide er som vanlig basert på tilgjengelig info før artikkelen ble skrevet. Vi har basert oss på et utvalg av de antatt mest populære modellene, hvor 4K-kompatible modeller er prioritert. Følg med på lydogbilde.no for oppdatert info om de ulike TV-produsentene!

Grunnet hyppige valutaendringer var det dessverre ikke mulig å innhente oppdaterte priser fra leverandørene. Vi anbefaler derfor å sjekke hos nettsteder som Prisjakt og Pricerunner for dagsaktuelle priser.

Les mer om Samsungs nyheter her.

Les mer om LGs nyheter her.

Les mer om Sonys nyheter her.

Les mer om Philips' nyheter her.

Les mer om Panasonics nyheter her.

Les hele guiden på lydogbilde.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester fra DN her.