Hvor mye er bredbånd verdt i en bolig? Det spørsmålet stilte dn.no for et år siden til flere boligmeglere. De fleste av dem forsto ikke helt spørsmålet, at det kunne være et problem.

Men det er det, for rundt fem prosent av landets husstander kan fremdeles ikke få tilbud om bredbånd. Det er ekstra irriterende hvis du i jobb og fritid er avhengig av internett, og nettopp har kjøpt et hus der selger lover bredbåndstilknytning.

Det var nettopp dette som skjedde med Tom Roger Eiden og Monica Haugerud, da de våren 2005 fikk tilslag på bolig i Fetsund, utenfor Lillestrøm. Bredbånd ble lovet både i prospekt og salgspapirer, men det viste seg ikke å stemme.

Les mer om sakens utvikling:

Krever 250.000 for bredbånd-hull
- Det er løgn

Fikk erstatning
Ingen ville levere bredbånd til boligen, selv om naboen 10-15 meter unna har bredbånd. Dermed har kampen rast i nesten to år, mellom kjøpernes forsikringsselskap Help Forsikring og selgers eierskifteforsikringsselskap, Protector.

Saken var på vei til retten da selger og kjøper, uten Protectors medvirkning, kom til enighet. Tom Roger Eiden og Monica Haugerud får 70.000 kroner i erstatning for bredbåndsmangelen. Eiden er glad ett problem er ute av verden, men er langt fra helt fornøyd.

- Vi ble lurt. Vi hadde aldri i livet kjøpt huset hadde vi visst dette, sier han.

Hva er bredbånd verdt?
Selv er han usikker på hva slags erstatning man kunne fått i retten.

- Man vet aldri hvordan det ville gått i rettet, hva dommeren mener det er verdt med bredbånd, sier Eiden.

- Det er verdt mye for deg?

- Ja selvfølgelig, for meg som jobber innen it og har fire barn fra til femten år er det svært viktig, sier han, og antyder at en dommer kanskje ikke er like teknisk oppdatert, og dermed ikke vil skjønne hva som går tapt.

Eiden jobber blant annet hjemmefra og er avhengig av bredbånd. Inntil han får egen linje har han nøkkel til en kamerats bolig 2-300 meter unna, og tar med seg den bærbare pc-en dit.

Telenor vil ikke ha pengene
Summen på 70.000 kroner er omtrent det Telenor sier det vil koste å grave en kabel frem til huset, 1000 kroner per meter.

- Det er det beløpet Telenor egentlig sa de skulle ha for å legge kabel. Men det har de gått tilbake på og sier de har en regel mot å la kunden eie kabelen frem til huset. Det gikk ikke selv om jeg tilbød meg å selge den til dem for én krone etterpå, sier han, oppgitt.

Ingen vil levere
For riktignok er ett problem nå ute av verden, rettssaken. Men fremdeles mangler bredbånd, og Eiden har spurt de fleste. Telenor vil ikke, Lyse vil ikke, Get måtte ha lagt kabel helt fra Lillestrøm, som ville ha kostet over en million kroner.

Et selskap som heter Easynet tilbød seg å sette opp en mast som ville gitt bredbånd, men kunne ikke ta risikoen alene, og måtte ha 230.000 kroner av Eiden.

Han har også testet mobilt bredbånd fra ICE, men klarte bare å få en hastighet på 198 kb/s ned og 29 opp, selv med antenne montert utenpå huset. Det holder ikke til å koble seg på jobbens systemer.

Hva gjør du nå?

- Det er det jeg ikke vet. Jeg vil prøve hos Telenor igjen, og kan forsøke andre kanaler, men jeg vet ikke. I det minste slipper vi å tenke på rettssak, seir han.

Varsler motsøksmål
Protector forsikring mener de ikke hadde noe erstatningsansvar fordi opplysninger om bredbåndsproblemene skal ha blitt kjent mellom salg og overtagelse. De mener dermed saken mot dem er grunnløs og varsler nå rettssak mot Help forsikring for å få dekket advokatutgifter.

Les flere saker på Dagensit.no!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.