Gründer Jon S. von Tetzchner (39) i teknologiselskapet Opera Software tviholder på sin posisjon som selskapets øverste sjef.

Forståelig nok, ettersom Opera har vært hans baby gjennom over 10 år. Hans kompetanse er utvilsomt viktig i selskapet.

Likevel - det er ikke gitt at von Tetzcner er riktig mann til å lede selskapet fremover.

Noe styret i selskapet - eller i alle fall deler av det - også har kommet frem til.

Les:

Islendingen von Tetzchner er nemlig en ekte gründer, entusiast, idealist og teknologimann. Mange slike tar et steg til siden, og ser at det kan være nyttig og smart at en mer operasjonell leder kommer inn og tar over driften når selskapet er kommet i en mer moden fase.

Eller de blir rådet til å gjøre det.

Det er også et styres ansvar å se når tiden er inne for et slikt bytte. Trolig har enkelte røster på eiersiden i Opera talt for en utskifting av selskapets toppsjef lenge, mens pengene har rent ut av selskapet. Men kritiske røster på eiersiden er blitt høflig satt på plass av selskapets største eier: Ingen ringere enn Jon S. von Tetzchner himself.

Sammen med enken etter avdøde Geir Ivarsøy, som han gründet selskapet sammen med, kontrollerer von Tetzchner over 30 prosent av aksjene i Opera. Selv har han verdier for 240 millioner kroner.

Men von Tetzchner har aldri brydd seg om pengene. Det er kanskje dumt.

Det er nemlig svært tenkelig at en operasjonell leder og et sterkt styre kan drive teknologiselskapet til enda større internasjonal suksess - og til lønnsomhet. Det er også sannsynlig at Opera har bedre bruk for teknologimannen og gründersjelen i andre roller i selskapet. Her er det imidlertid ingen fasit.

Det verste er likevel ikke å tviholde på toppsjefjobben. Det verste er at von Tetzchner og hans representanter i valgkomiteen i Opera er i ferd med å trumfe gjennom et svakere styre enn dagens styre.

Dermed elimineres livsviktig og svært nødvendig kompetanse og tyngde i Operas styrerom. Et styrerom som skriker etter internasjonal kompetanse.

Ikke et vondt ord om Kari Stautland, enken etter Geir Ivarsøy. Heller ikke om eks-Opera-ansatt Lars Boilesen eller Silvija Seres i det norske teknologiselskapet Fast, som har vært gjennom noe av den samme utviklingen som Opera. Eller om onkelen til von Tetzchner, som også sitter i styret...

Men et styres rolle skal blant annet være å kunne korrigere administrasjonen dersom det bærer galt av sted.

Det er nok både den erfarne Grace Reksten Skaugen, Nils A. Foldal, investeringsdirektør i A. Wilhelmsen Capital og styremedlem i flere teknologiselskaper, samt investoren Ole Peter Lorentzen bedre egnet til enn von Tetzchners egne venner.

De tre styremedlemmene får derimot ikke fortsette i Opera-styret.

Avtroppende styremedlem Lorentzen sier han er skuffet. Skuffet bør Opera-aksjonærene også være.

Følg Opera-kursen her.

Diskuter saken nederst!