I dag finnes ikke noen felles it-styring mellom landets 700 statlige og offentlige virksomheter. Med et slikt system ville brukerne fått bedre tjenester samtidig som landet kunne spart milliarder.

- Brukere av offentlige tjenester forventer i større grad at tjenestene skal kunne gjøres når man har behov for det hjemme og på jobben, sa it-direktør i skattedirektoratet Karl Olav Wroldsen under et høringsmøte om felles it-arkitektur torsdag.

Bedre tjenester
Regjeringens plan er nå at det offentlig Norge skal it-samordnes. Får politikerne det som de vil, skal alle offentlige virksomheter blant annet få døgnåpne tjenester som skal gi landets borgere bedre og mer effektive tjenester.

- Det er ikke tvil om at vi trenger mer styring og samordning av offentlige it-prosjekter, sa fornyingsministerens rådgiver Jørund Leknes da han innledet høringsmøtet.

Dermed ser det ut til at regjeringen har endret kurs kraftig siden 2006, da lokalt selvstyre var viktigere enn felles nytte, les også: Knallprosjekt med feil strategi

Et ord med i laget
Grunnlaget for høringen er FAOS-rapporten, som ble snekret sammen av en ekspertgruppe i fjorårets tre siste måneder. Rapporten, som inneholder forslag til hvordan Regjeringen kan styrke elektronisk samhandling og tjenesteutvikling på tvers av sektorer, har høringsfrist 25. september.

- Jeg har sjelden sett et så godt besøkt høringsmøte i FAD (Fornyings- og administrasjonsdepartementet, red. anm.), fortsatte Leknes mens han skuet utover havet av representanter fra en drøss høringsinstanser som ønsker en finger med i samordningsspillet.

Lite engasjement fra Stortinget
Det var it-meldingen ”Eit informasjonssamfunn for alle” som først kommuniserte at det offentlige Norge trenger en felles it-arkitektur.

Selv om torsdagens høringsmøte var fullsatt, har ikke interessen vært glødende fra alle hold.

- Det har vært vanskelig å få noe stort engasjement for it-arkitektur i Stortinget, sa rådgiver Jørund Leknes, men la til at mandatet som ble gitt regjeringen ifjor, kom enstemmig fra Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité.

Han la stor vekt på bedre styring i innledningen sin.

- Vi har ikke noen plan og bygningslov for it i det offentlige. Vi ønsker ikke et så rigid system at vi ikke kommer noen vei, men vi ønsker en sterkere styring og sterkere samordning av offentlig it, sa Leknes.

Tror ikke FAD bør styre
Et av de store spørsmålene når det gjelder felles it-arkitektur, er hvem som skal være styringsorgan. It-direktør Karl Olav Wroldsen fra ekspertgruppen bak rapporten, tror ikke Fornyings- og administrasjonsdepartementet er et selvskrevent styringsorgan.

- Danmark valgte finansdepartementet til denne oppgaven, sa han og la til at det er mye som må ryddes på plass.

- Det er ikke gitt at det skal legges dit, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.