Fast Search & Transfer-ledelsen har brent seg kraftig på å kjøre offensivt. John Markus Lervik og resten av ledelsen ville forberede selskapet på kraktig vekst, og kjørte kostnadene i været uten at inntektene fulgte på.

Les mer:

Resultatet ble store kostnadskutt, nedskrivninger og oppsigelser. Mestepraten av den sure svie ble ifølge Lervik overstått i tredje kvartal.

Les mer om dette her: Brutale tap for Fast

På bedringens vei
Etter litt forvirring i kjølvannet av kvartalsfremleggelsen tirsdag, har flere av analytikerne nå fått troen på at Fast skal klare å lande på bena, tross kråkeflaksing over kulen.

Trygve Lauvdal i DnB Nor Markets mener at helhetsinntrykket av kvartalsresultatene var positivt, og beholder kjøpsanbefaling på selskapet. Han legger vekt på at kontantstrømmen viser bedring, kredittiden for nye avtaler fortsetter å falle og at selskapet løftet guidingen for omsetningen i fjerde kvartal til 43 og 47 millioner dollar. Markedets forventninger har vært litt lavere, på rundt 42-43 millioner dollar.

- De underliggende kostnadene i kvartalet var som ventet og vi tror Fast er på god vei til å løse de operasjonelle problemene, sier Lauvdal til Dagens Næringsliv.

- Litt uoversiktlig
Hallgeir Hollup, analytiker ABG Sundal Collier, ble overrasket over at Fast i tillegg til de varslede kuttene tok nesten 14 millioner dollar ekstraordinære kostnader.

- Slik det er i dag er det vanskelig å se hva kostnadsbasen blir i fjerde kvartal. Det er rett og slett litt uoversiktlig, sier han til DN.

Hollup trekker frem at det var bra at omsetningen kom inn på linje med forventningene, at selskapet hever forventningene til omsetningen i neste kvartal, og at de underliggende kostnadene også var som ventet.

Kommer det flere overraskelser?
Arild Nysæther, fra Fondsfinans, har i likhet med Hollup en blandet oppfatning av rapporten. De økte avsetningene og nedskrivningene for første halvår trekker ned, samtidig som Fast henter seg inn igjen på at de underliggende tallene for selve kvartalet bedre enn ventet, og på å guide bedre omsetning for fjerde kvartal. Nysæther mener at Fast implisitt i dette også hever omsetningsguidingen for 2008.

- På grunnlag av dette kommer estimatene til å gå opp og selskapet synes å være på vei mot å nå målsettingene om positivt driftsresultat i løpet av første halvår 2008.

Også analytiker hos Pareto, Tore A. Tønseth, mener det fortsatt er mye usikkerhet knyttet til Fasts evne til å levere, selv om både omsetning og kontantstrøm var tilfredsstillende i fjerde kvartal.

- Jeg tror nok mange spør seg om det kommer flere slike overraskelser i fjerde kvartal. Jeg mener også at kostnadsbasen er noe for høy, til tross for de kuttene som er gjort. Men klarer de å løfte omsetningen, uten å øke kostnadsbasen noe særlig kan det se lysere ut i 2008. Dette er det fortsatt knyttet mye usikkerhet til, sier han.

Ikke imponert
Den kanskje mest skeptiske er Martin Stenshall, analytiker i Danske Markets. Han er ikke imponert over den underliggende driften i selskapet

- Dette var ikke oppløftende i det hele tatt, og underbygger bare vårt syn på aksjen, sier han til Dagens Næringsliv.

De ekstra avsetningene som overrasket analytikerne mener han indikerer en svak internkontroll i selskapet.

- Selskapet jobber fortsatt med restruktureringen, og vi tror det er en stund igjen før selskapet er på rett kjøl. Vi er negative til Fast-aksjen på kort sikt, men forutsatt en vellykket restrukturering og oppnåelse av guidet inntjening og lønnsomhet kan Fast fortjene en høyere prising, sier Stenshall.

First Securities på sin side tar ned anbefalingen på Fast Search & Transfer fra "buy" til "accumulate". Kursmålet settes til 15 kroner.

Kutter kurs-estimatene
I en fersk oppdatering onsdag ettermiddag konkluderer Enskilda-analytiker Sjur S. Malm med at tredjekvartalsrapporten til en viss grad viser at selskapet er på vei i riktig retning. han mener at det fremdeles er for stor usikkerhet knyttet til kostnadsnivået i selskapet, og velger å anbefale aksjonærer å selge aksjen. Enskilda anbefalte inntil denne opptateringen å aksjonærene å avvente (hold).

Fask-aksjen falt nær fire prosent onsdag. Følg aksjekursen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.