Kriseplanen som skal redde Tandberg Data ble klubbet gjennom under en ekstraordinær generalforsamling i selskapets lokaler onsdag.

- Jeg er glad for at det ble enstemmig. Det er det beste for selskapet og en god plattform å bygge videre på, sier investor Per Ove Nerland til DN.no.

Planen innebærer at en vesentlig del av eierskapet overføres til obligasjonseierne på bekostning av aksjonærene. Dette skjer ved at selskapets gjeld på 150 millioner kroner konverteres til aksjer.

- Ikke særlig fornuftig
Dette er var den eneste måten Tandberg Data kunne unngå konkurs på. Tandberg Data-aksjen har falt rundt 90 prosent det siste året.

Nerland forklarer krisesituasjonen i Tandberg Data med at selskapet har slitt med store underskudd uten at det er tatt noen grep.

- Det er tatt opp dyre lån for å betjene gjeld. Det var ikke særlig fornuftig, sier han om det han kaller et tilbakelagt stadium.

Lenger unna skifteretten
Sammen med broren Rolf i Nerland Investment gikk Per Ove Nerland inn i det gjeldstyngede selskapet med 40 millioner kroner rett før jul ifjor. Et dristig redningsforsøk, tatt i betraktning at Tandberg Data skylder Cyrus Capital 120 millioner kroner. Som hovedkreditor ville Cyrus dermed stått først i innkrevingskøen ved en eventuell konkurs.

Med generalforsamlingens vedtak, som gjør at det er åtte milliarder aksjer i handel, har selskapet beveget seg lenger unna skifteretten.

- Vi har gitt selskapet pusterom, sier Nerland.

- Hvor lenge varer dette pusterommet?

- I overskuelig fremtid.

Han mener gjeldskonverteringen var det eneste rasjonelle å gjøre i selskapets situasjon.

- Alle så at det var skakkjørt, sier han.

Nerland har ikke tro på at det kommer flere emisjoner fremover.

- Angrer du på at dere gikk inn i selskapet?

- Sånn er det å være investor. Noen dager er gode, andre er dårlige. Vi er optimistiske og tror vi kan prestere mange fine ting fremover, sier han.

- Hadde ikke noe valg
Kjell Bugge, en av Tandberg Datas mindre aksjonærer, var også til stede under generalforsamlingen.
Han er også lettet over at det er satt i gang en redningsplan. Hadde ikke aksjonærene sluttet seg til planen, måtte de sett langt etter pengene sine.

- Aksjonærene hadde ikke noe valg. Alternativet var skifteretten, sier han.

Bugge forteller at de siste dagene har vært preget av usikkerhet om hva tegningsretten blir.

- Det blir klarere nå når vedtaket er gjort, sier han.

Ny strategi
- Dette er en start på en helt ny dag, sier Pat Clarke, administrerende direktør i selskapet til DN.no.

- Det er godt å se at ansatte, styret, aksjonærene og alle ser at dette måtte til, sier han.
Clarke sier at selskapets fokus nå er å jobbe for bedre lønnsomhet. I april skal han presentere en strategi for styret, der blant annet et bredere fokus med komplementære produkter ligger innbakt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.