Telenor kaster seg over sin tøffeste utfordring noensinne. Fra før har de gått inn i en rekke asiatiske markeder, men aldri noe så stort og utfordrende som India, verdens nest mest folkerike land.

Telenor melder at det har inngått en endelig avtale om å kjøpe nye aksjer i Unitech Wireless for en sum som tilsvarer 1,07 milliarder dollar, eller rundt 7,2 milliarder kroner. Næringsminister Sylvia Brustad er klar for å åpne lommeboken.

Dette vil gi selskapet en 60 prosents kontrollerende andel i selskapet.

Les også: Dette kjøper Telenor

Skeptiske
Flere analytikere var på forhånd skeptiske, både til lønnsomheten i et slikt kjøp og om nyhetene som er lekket til Indiske medier stemte. SEB Enskilda var negative til et eventuelt kjøp.

Aksjen får hard medfart og faller 14,25 prosent.

- Dagens Telenor-virksomhet er priset veldig billig. Med muligheten for en ekspansjon til India vil dette trolig fortsette, skrev de nylig i en analyse av Telenors utsikter.

Enskilda pekte blant annet på at en investering i det overfylte indiske markedet vil bety en stor investering med usikre utsikter. Det vil gå på bekostning av tilbakekjøp av aksjer og gi selskapet lite finansiell fleksibilitet for å løse konflikten med Alfa Group i Russland og Ukraina.

Les mer: Rykter om Telenor-kjøp i India og Frykter Telenor-planer i India

Telenor-sjefen mener dette er stort for Telenor.

- Å få tilgang til verdens nest største mobilmarked er en stor prestasjon for Telenor. Å gå inn i det Indiske mobilmarkedet gir Telenor en unik mulighet til å videre øke Telenor-gruppens posisjon som en av de ledende operatørene i vekstmarkeder, og gjør oss i stand til å ta del i utvikling og vekstmuligheter i en av de raskest voksende telemarkedene i verden, sier Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor i en pressemelding.

Bedre avtale enn ventet
Frank Maaø i DnB Nor ventet ikke noen nyheter om kjøpet da Dagensit.no snakket med ham i går, dagen før presentasjonen..

- Jeg tror ikke det vil skje i den formen der er presentert i indiske medier. Det er for dyrt og styret i Telenor er finansielt konservativt, sa han.

Maaø har imidlertid rett i at avtalen ikke ble slik ryktene hevdet. Det ble nemlig hevdet at Telenor skulle kjøpe en andel på 43 prosent for 1,4 milliarder dollar. Nå er prisen altså vesentlig lavere og aksjeandelen høyere.

Dermed er prisen per prosent eierandel nesten halvparten av det som tidligere ble hevdet.

Må hente milliarder
Selve kjøpsssummen vil trolig bli en liten del av den totale kostnaden i India. Det er mye nettverk som skal bygges. Telenor vil derfor foreta en fortrinnsrettet emisjon på 12 milliarder kroner.

Denne emisjonen har allerede staten meldt at den trolig vil være med på.

- Regjeringen stiller seg positiv til en fortrinnsrettsemisjon i forbindelse med Telenors investeringer i Unitech Wireless i India, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding.

Regjeringen tar blant annet forbehold om at Telenors styre anbefaler emisjonen, at Stortinget samtykker, at emisjonen skjer som en ordinær fortrinnsrettet emisjon med en øvre grense på 12 milliarder kroner og at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige.

Les også: Frykter Telenor-planer i India

Enskilda skrev i sin oppdatering tirsdag at eventuelt nytt om India-planene ville overskygge kvartalspresentasjon på onsdag.

- Vi anser enhver kommentar om eventuell ekspansjon i India som potensielt mer interessant enn resultatene i seg selv, skriver Enskilda-analytikerne Ole Petter Kjerkreit, Peder Strand og Lars-Tore Turtveit i en oppdatering.