Klokken 10 skulle Norges Bank presentere styringsrenten og sine økonomiske prognoser. Markedet ventet i spenning, men på Norges Banks nettside møtte mange bare en feilmelding:

«Norges-bank.no er for tiden ikke tilgjengelig på grunn av vedlikehold».

Dette kunne fremstå som årets dårligste tidspunkt for en oppgradering av serveren, men feilmeldingen var også feil.

- Vi opplevde at nettsiden ble ustabil rundt klokken 10. De som ikke kom inn på siden fikk da i stedet opp en feilmelding . Men dette er en generell feilmelding som dessverre ga feil informasjon denne gangen. Vi har ikke oppgradert serverne i dag, sier  Therese Riiser Wålen, nestleder for kommunikasjon i Norges Bank

Alvorlig

Wålen understreker at dette ikke er en sak de tar lett på.

- Dette ser vi veldig alvorlig på. Det er kjempeviktig at vi får ut pressemeldingen og vår pengegepolitiske rapport. Vi vet hvor viktig dette er for markedet,  sier hun.

Hun frykter at noen kan ha fått informasjonen før andre, og det regnes som et stort problem i finansverdenen.

- Samtidighet er det viktigste her, sier hun.

Kjent problem

Wålen sier deres leverandør Evry nå jobber med saken. Dette er imidlertid ikke første gang dette skjer, for også i slutten av august fikk Norges Banks servere problemer i forbindelse med en pressemelding. 

- Når vi publiserer pressemeldinger som folk vet kommer ut, så øker trafikken veldig. Vi har igangsatt tiltak og trodde det skulle gå bra, sier Wålen.

Problemene skyldes ikke hacking, forteller kommunikasjonsdirektør i Evry, Geir Remman.

- Det var en kraftig trafikkøkning akkurat i minuttene rentemeldingen kom, og det medførte at systemene var nede i noen kritiske minutter, sier han.

Stor topp

Remman sier Evry var klar over at det ville komme en stor trafikktopp - at mange sitter og følger med og laster siden om og om igjen i tilfelle meldingen blir lagt ut noen sekunder før eller etter klokken 10.

- Tiltakene var ikke gode nok, og det tar vi veldig alvorlig og ser på hvordan vi kan forbedre det, sier han.

Han kan foreløpig ikke si om det er snakk om for lite maskinkraft i forhold til belastningen, eller om det finnes flaskehalser i systemene som skaper problemer.

- Dette er kanskje verst mulig tidspunkt å feile på?

- Ja. det skal være åpent og tilgjengelig og det jobber vi med å fine ut av, sier Remman.

Norges Banks nettproblemer skapte også oppmerksomhet på sosiale medier. Hverken sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets eller sjefstrateg Erica Blomgren i SEB var fornøyde med at nettsidene var nede på en av de viktigste dagene i året.

 

 

Les også:

Godkjente fiktive fakturaer  

  Se 8-åringen som tjener millioner på YouTube (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.