Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Best i båt!

Hvordan holder du kontakten med verden og jobben i sommer? Vi tester bredbånd i båt - fra Nordland til Østfold!

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Skal du på sjøen i sommer, og bekymrer deg for hvordan du skal holde deg oppdatert om været, resten av verden eller jobben? For dem som ikke benytter sjansen til å gå helt ”offline” finnes det nå løsninger – Telenor, Netcom og Ice. Dette er mobile bredbånd som skal dekke Norge, både til lands og vanns. – Men hvem gir deg best sikkerhet for dekning, og hvem er raskest?

I sommer tester Dagensit.no i samarbeid med familien Weum bredbånd langs hele norskekysten – fra Sandnessjøen i Nordland til Hvaler i Østfold. Her får du vite hvem som er best på bredbånd i båt, helst også i ditt område. De første resultatene fra Nordland ned til Ålesund er nå klare. Følg med etter hvert som testene renner inn!

- Jeg blir imponert jeg over dette. Vi kommer på nett over alt, selv inni fjorder mellom høye fjell, sier Hilde Kvaal Weum, som sammen med sin mann Tommy, datter Marie og "kokken" Finn Tveterhagen tar turen helt fra Nordland til Hvaler i Østfold.

Ny tjeneste på Dagensit.no: Nytt speedometer for bredbånd

Slipper kuling og 4 meter bølger
Nett i båt kan være nyttig.

- Vi har blant annet sjekket værmeldinger på yr.no, med bølgevarsel og vindretninger. Vi får se litt lenger fremover enn det du hører på radio og det er greit, sier hun.

For øyeblikket ligger de nemlig i Ålesund - og venter på at bølger på fire meter og stiv kulig skal roe seg rundt Stadt.

- Vi ser at det er stiv kuling på Stadt selv om det er helt stille her, og tar heller en tur til Geiranger, sier Weum.

Allemannseie
Mobilt bredbånd er i vill vekst, og ved årsskifter regner man med en halv million abonnementer i Norge. De siste to årene har mobilt bredbånd endelig blitt bra, og nå er det snart en like naturlig del av våre liv som mobiltelefon. Stadig flere forventer nå å kunne gjøre jobb og fritidssurfing, uansett hvor de befinner seg.

Slik gjøres testene:

Hvert nett testes to ganger på hvert sted, og resultatet som vises er gjennomsnittet. Hvis målingen mislykkes gjøres ekstra forsøk for å teste om det faktisk er nettverket som svikter. Dagensit.no har lang erf#229 med testing av mobilt bredånd og opptrer som teknisk support samt ber om ekstra sjekker hvis vi mistenker feil. Flere pc-er benyttes for å eliminere slike feil. Familien Weum benytter dermed Dagensit.nos etablerte testrutiner. Posisjonene merkes med GPS-posisjoner som så mates inn i Googles kartløsning.

Nettene er blitt mye raskere, men med mobilt bredbånd vil hastigheten alltid variere voldsomt fra sted til sted, og avhengig av hvilket nett du bruker. Dermed kan ett spesielt nett være best der du ferdes mest, selv om det ikke er best over alt.

Her er våre målinger så langt:
(Farge= raskeste nett - Telenor blå, Netcom orange, Ice gul. Prikkstørrelse viser makshastighet, klikk på punktene for nøyaktige tall)


Vis Norge rundt i et større kart

Etter at første strekk er unnagjort er det relativt likt hvis man bare teller hvem som er kjappest på hvert målepunkt. Telenor og Ice leder med seks toppnoteringer hver, mot tre for Netcom. Hvis man ser nærmere på tallene danner det seg imidlertid et litt annet mønster - så langt.

Sandnessjøen (Nordland) - Ålesund (Møre og Romsdal):

Nedlastingsshastighet:

Telenor

Netcom

Ice

Skikkelig bredbånd (over 1000 kbit/s)

7

5

4

Brukbar hastighet (300- 1000 kbit/s)

5

1

4

Tregt (100 - 300 kbit/s)7

1

Skikkelig tregt (målbart opptil 100 kbit/s)

3

2Ingen forbindelse

6

Telenor viser her styrke ved å ha det vi kaller "brukbar hastiget" eller "skikkelig bredbånd" på 12 av 15 målesteder langs kysten. Det betyr at de må ha bygd ut turbo-3g i ganske store områder. På noen av de mer fjerntliggende stedene faller likevel farten under 100 kb/s, som ikke er imponerende. Men med null hull - ingen steder uten dekning - må dette sies å være bra.

Netcom er så langt nest best, også de med null hull. De har dessuten en måling mer enn Telenor med over 100 kbit/s, og 13 av 15 er slett ikke dårlig. Men Netcom har færre målinger i toppsjiktet og blir slått kraftig av Telenor hvis man regner sammen "skikkelig bredbånd" og "brukbar hastighet": 11 - 5 til Telenor er tøffe siffere.

Ice er best på ganske mange steder. De kan gi raske hastigheter på noen steder der de andre er veldig trege, så hvis man trenger bredbånd over alt kan et alternativ være å kombinere Ice med en av de andre. Men så langt er stabiliteten for dårlig. Ice er enten raskt eller helt borte. Det er et problem. For mange typer bruk er lav hastighet uendelig mye bedre enn ingen dekning.

Test av opplastingshastighet:

Opplastingshastigheter:

Telenor

Netcom

Ice

Bra hastighet (0ver 200 kbit/s)

10

4

4

Brukbar hastighet (100-199 kbit/s)

3

1

2

Tregt (25- 99 kbit/s)

2

7

1

Skikkelig tregt (målbart -24 kbit/s)3

2

Ingen forbindelse

6

Telenor er suverent mest stabile når du skal sende informasjon. Det har de også vært i våre tidligere tester, akkurat som Netcom også tidligere har hatt en del svært lave målinger. To av målingene er her nede i 3 og 4 kbit/s. Det er som å se maling tørke. Ice har de suverent raskeste opplastingshstighetene noen steder, og 744 kbit/s i Brønnøysund er mer enn dobbelt så raskt som noen måling vi har fått med Telenor eller Netcom. Men hastigheten varierer mye.

Dagensit.nos tester på landjorden har tidligere avslørt klare systematiske forskjeller mellom nettene. Det kan bli jevnt – eller en klar vinner. Følg utviklingen på Dagensit.no.

Følg med på nyhetene og testene av mobilt bredbånd: www.dagensit.no/k/bredband

Dagensit.no lanserer nå et eget speedometer for bredbånd. Dette vil gjøre det enklere å følge med på utviklingen. Prøv speedometeret og send oss gjerne dine målinger av mobilt brebånd: Test din bredbåndslinje!

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør