Konsulentselskapet Nexia har på oppdrag for Distriktssenteret laget en rapport om effekten av høyhastighets bredbånd i distrikts-Norge.

Rapporten ble i dag overlevert til Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Seks distrikter, Austevoll, Bykle, Dyrøy, Fitjar, Forradal og Numedalsregionen har blitt gransket for å se hvilke fordeler områdene har av å ha fiberoptisk bredbånd. Nexia har vurdert hvordan bredbåndstilgangen påvirker sysselsetting og næringsliv, bosetting, livskvalitet og ikke minst offentlige tjenester.

Enorm gevinst
Konklusjonen er ensidig: Distriktene har enorm gevinst av høyhastighets bredbånd på alle områder.

– Rapporten er et vikig innspill i arbeidet med å følge opp regjeringens mål om å legge til rette for at folk skal kunne bo der de vil. Raskt bredbånd er å regne som grunnleggende infrastruktur i samfunnet, på linje med vei, elektrisitet og vann, sier Navarsete.

Engasjert
Kommunalministeren var tydelig engasjert i temaet og la ikke skjul på at hun ønsket så å si full dekning av høyhastighets bredbånd i distriktene. Hun viser blant annet til nybrottsarbeid i Sverige, Finland, Danmark og England hvor utbyggingen er kommet mye lenger.

– Vi må legge til rette for regulering og insentiver slik at det blir attraktivt å bygge ut fibernett i distriktene. Uten raskt bredbånd kan man ikke etablere eller flytte næringsvirksomhet i distriktene, sier Navarsete.

Men på spørsmål fra Dagensit.no om hun akter å slå rapporten i bordet under regjeringens budsjettforhandlinger blir tonen mer diplomatisk.

– Poenger fra rapporten vil nok kunne tas med i diskusjonen, men budsjettforhandlingene handler om så mye forskjellig så det er ikke lett å si hvor stor rolle rapporten får, sier Navarsete.

80 prosent graving
Å bygge ut fibernett er sjelden lønnsomt, spesielt ikke i distriktene. Gjennomsnittsprisen for å få en privatkunde tilkoblet er 30.000 kroner, og 80 prosent av kostnaden går til graving og kabling.

Les også:
Surf 100 ganger raskere enn naboen
Pris per kunde: 30.000 kroner

Kommunalministeren mener det bør være mulig å kutte i disse kostnadene.

– Virkemidler som regulering, konsesjoner og utlysing av større anbud kan hjelpe prosessen. I tillegg burde utbyggerne samarbeide mer lokalt så man unngår dobbeltarbeid, sier Navarsete.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.