Forrige uke vedtok den svenske Riksdagen en overvåkingslov som innebærer overvåking av internasjonal trafikk - blant annet for å forhindre terrorvirksomhet. Den såkalte FRA-loven (etter Forsvarets Radioanstalt) er ifølge myndighetene ikke ment for å overvåke svenske innbyggere, og den ble vedtatt med 143 stemmer for og 138 mot.

Les også: Sverige åpner for overvåking

Maner til utestenging av Sverige
Det svenske fildelingsstedet The Pirate Bay er rasende over vedtaket og reagerer med å foreslå utestenging av svenske internettbrukere.

- Vi oppfordrer internasjonale internettilbydere til å lukke ned for den svenske internetrafikken i en uke, sier piratenes talsperson Peter Sunde til Computerworld.dk.

Han begrunner tiltaket med at det er nødvendig å protestere mot en lov han mener bryter borgernes integritet.

Vil verne om folks privatliv
Fildelerne The Pirate Bay jobber nå med å samle internettbruker og internasjonale internettutbydere til en en felles kampanje mot loven.

I sin blogg kaller Sunde den svenske regjeringen for en stasi-regjering, og han sier til Computerworld.dk. at de har fått god respons fra flere hold.

- Vi har snakket med enkelte internettilbyder og vi tror at det er realistisk å få dem med på kampanjen, fordi det gir dem mulighet til at synliggjøre at de verner om kundenes privatliv, sier han.

Det var ikke bare svenskene som åpnet for overvåking i forrige uke; amerikanerne gikk også inn for å beskytte telefonselskaper som har drevet ulovlig avlytting under George W. Bush' velsignelse.

Les også: - Må vite hvem terroristene snakker med (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.