Sikkerhetsbransjen i mange år har prøvd å få innpass på mobilmarkedet med skremmende fremtidsutsikter. Nå ser det ut til at de "endelig" har konkrete trusler å vise til.

Over halvparten av mobiltelefonprodusentene har rapportert tilfeller av ondsinnet programvare eller spam rettet mot mobiltelefoner i 2008, ifølge sikkerhetsselskapet McAfees årlige mobilrapport. 17 prosent av verdens produsenter av mobiltelefoner rapporterte tilsammen mer enn en million angrep i 2008, ifølge rapporten.

- Totalt sett har det vært en dramatisk økning i antall hendelser på tvers av alle de tre største trusselkategoriene - inkludert angrep som berører funksjonaliteten til produsentens enheter, brukernes personvern og til og med kapasiteten i nettverket og nettverkstjenestene - i mange tilfeller mer enn en dobling i løpet av det siste året, skriver McAfee i en pressemelding.

Ustabile programmer
Det er ikke bare ondsinnet programvare som er et økende problem på dagens mobiltelefoner, ifølge McAfee.

Det har også vært en økning i antallet programmer og innhold som lanseres i "uferdige" versjoner, noe både kan gå ut over kapasiteten i mobilnettverkene og få mobiltelefonene til å krasje eller låse seg.

Som et resultat av disse problemene sier 70 prosent av mobilprodusentene at sikkerhet på mobiltelefonen er noe de prioriterer høyt. Tre fjerdedeler av de spurte mener kostnadene for sikkerhet ikke skal bæres av kundene, men dekkes av teleoperatøren (44 %) eller produsenten (31 %). Og 69 prosent mener det mest effektive tiltaket er å integrere sikkerhetsløsninger i telefonen.

- Forsøk på å gjøre det mobile økosystemet mer åpent har vist tidlige tegn på suksess, men angrep på mobile nettverk og enheter blir likevel både mer komplekse og mer sofistikerte, sier Victor Kouznetsov i McAfee.

Finansielt motivert
I høst uttalte produktsjef Dave Cole i Symantec til Dagensit.no at han trodde det ville ta flere år før angrep mot mobiltelefoner ble noe stort problem.

- Alle slike trusler er finansielt motivert, sa Cole. Han mener årsaken til at det foreløpig har vært få virus, ormer og trojanere til mobiltelefoner er at det foreløpig er vanskelig for en angriper å tjene penger på denne typen angrep.

Mobiltelefonen begynner imidlertid nå å ligne mer og mer på en pc, med åpne plattformer som kan kjøre mer avanserte former for programvare fra både kommersielle produsenter og brukerne selv. Dermed er det grunn til å tro at antallet angrep mot mobiltelefoner vil fortsette å øke i tiden fremover.

Les også: Sintere datavirus og Unngå kreative hackere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.