I sommer testet vi Panasonic Toughbook, en pc som skulle være bygget for å tåle hardhendt behandling. Vi har nå testet et lignende produkt fra konkurrenten Getac. Merket er eid av Mitac, en forholdsvis ukjent pc-produsent for de fleste. Getac lager imidlertid noen av de mest robuste bærbare pc-ene som finnes, og pc-ene brukes blant annet innenfor forsvar, industri og transportbransjen.

Les også: Bærbar tøffing

Maskinen vi har testet, Getac B300, er i likhet med Panasonic Toughbook sertifisert etter den såkalte MIL-STD-810F-standarden fra det amerikanske forsvaret, i tillegg til at den er IP54-sertifisert. Det betyr at pc-en skal tåle fukt, støv, varme, kulde, vibrasjoner og støt.

Getac B300 er større og tyngre enn Panasonic Toughbook CF-19. Den har blant annet enn større skjerm (13,3 tommer mot 10,4), og tastaturet er bredere og bedre å skrive på.

 

Til å være en såpass godt ”pansret” pc, synes vi likevel vekten på 3,5 kilo er til å leve med (Panasonic Toughbook CF-19 veide 2,3 kilo, men var mindre).

På med solbrillene
Bruk av pc utendørs har alltid vært et problem, ettersom de fleste pc-skjermer fungerer altfor dårlig i sollys.

Skjermen på Getac B300 har imidlertid en lysstyrke vi ikke har sett maken til tidligere, takket være en egen knapp som aktiverer en spesiell utemodus. Det betyr at lysstyrken til skjermen øker fra imponerende 500 nits (candela per kvadratmeter) til utrolige 1.200 nits. Vi ga Panasonic Toughbook skryt for at skjermen fungerte godt i sollys, men den pc-en hadde ”ikke mer” enn 500 nits. Getacens 1.200 nits er så kraftig at du nesten blir blendet hvis du aktiverer den innendørs.

Så høy lysstyrke er nødt til å gå ut over batterilevetiden, men vi har ikke testet hvor mye du mister. Utendørsfunksjonen (”sunlight readable display”) er for øvrig ekstrautstyr, og man får da også en skjerm som er trykkfølsom – det vil si at du kan betjene den ved å peke og klikke på skjermen.

 

"Usynlig" ved nattbruk
Vår testmodell var også utstyrt med en nattbrillemodus som reduserer lysstyrken på skjermen til bare 1,7 nits. Ved å slå på dette og betrakte skjermen ved hjelp av såkalte ”night vision goggles” kan du dermed redusere risikoen for at noen ser deg. Vi ser ikke for oss at noen andre enn forsvaret vil ha behov for denne funksjonen.

Oppløsningen på skjermen er bare 1024 x 768, mange ville nok ønsket seg litt høyere oppløsning.

Batterilevetiden ved normal bruk er imponerende. Vi målte den ved hjelp av testprogrammet Mobilemark 2007, som måler batterilevetid ved å simulere reell bruk av pc-en i vanlige kontorprogrammer. Produsenten oppgir at batteriet skal holde i opptil 12 timer, men vi målte den til 6 timer og 20 minutter. Dette er uansett meget imponerende, og overgår alt annet vi har testet tidligere. Med lavere lysstyrke på skjermen og mindre intensiv bruk vil man fort kunne oppnå en time eller to ekstra.

Panser-pc
Hele kabinettet er laget i magnesium og pc-en har gummihjørner for å ta av for støt. Alle utganger er forseglet med lokk og gummipakninger og låsemekanismen for å holde på plass skjermen når pc-en lukkes igjen er av det virkelig solide slaget.

Et kraftig bærehåndtak og det faktum at pc-en tåler en støyt gjør pc-vesken overflødig.

 

Harddisken i pc-en sitter under et lite lokk på høyre side av maskinen, og den kan enkelt tas ut. Selve disken er montert i en støtabsorberende innpakning.

På venstre side av pc-en finner du en DVD-spiller, også den plassert under et solid metalldeksel og forseglet med gummipakninger. DVD-spilleren kan byttes ut med en harddisk nummer to eller et ekstra batteri. Med to batterier bør du kunne holde pc-en gående i mellom 12 og 24 timer, avhengig av bruk.

Både trådløst nettverk (802.11a/g/n) og Bluetooth er innebygget, og pc-en er ellers utstyrt med det meste av porter og tilkoblingsmuligheter. GPS kan fås som tilleggsutstyr, og du kan da koble til en ekstern GPS-antenne. Det er også en fingeravtrykksleser.

Konklusjon
Det er mange ulemper med en pc som Getac B300, som for eksempel at en så robust pc er nødt til å bli ganske stor og klumpete. Men har du først behov for en slik pc, så er det ingen tvil om at dette er et fantastisk produkt.

Pc-en er en fryd å bruke. Den har en vanvittig lyssterk skjerm og et utmerket tastatur (som også har bakbelysning), og en batterilevetid vi ikke har sett maken til. Pc-en har også ganske god ytelse, selv om det finnes vesentlig raskere pc-er på markedet.

Getac B300 er en imponerende pc som kan leveres i mange ulike konfigurasjoner, og med mye forskjellig tilleggsutstyr – noe av det er riktignok for helt spesielle behov innen for eksempel forsvaret.

Sammenlignet med Panasonic Toughbook CF-19 er dette en kraftigere pc med større skjerm og et noe bedre tastatur. Ellers er pc-ene ganske like.

Vi tror Getac B300 kan være attraktiv for brukere innenfor bygg og anlegg, industri og transport, eller for frilufts- og båtmennesker som ønsker en pc de kan bruke i skog og mark og på sjøen uten å være redd for at den skal gå i stykker.

Se karakterer og tekniske spesifikasjoner øverst til høyre for denne artikkelen.

Les også testen av Panasonic Toughbook CF-19 her .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

>> Se alle våre pc-tester i vår testseksjon.